Hopp til innhold

Vil kaste ut Forsvaret fra Evje

Det er full strid om hvem som skal betale for å støyskjerme bolighus på Evje som ligger i nærheten av forsvarets skytefelt. Aust-Agder Arbeiderparti krever nå at regjeringen fjerner militæraktiviteter på Evje, dersom ikke Forsvaret betaler utgiftene for å skjerme støyen fra skytefeltet.

Evjemoen skytebane

Skytefeltet på Evje skaper strid, og kommunen og Forsvaret er uenige om hvem som skal betale for støyskjerming av hus. Nå ber Aust-Agder Ap egen regjering om å rydde opp i krangelen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Knut Karlsen

Styremedlem i Aps lokallag på Evje, Knut Karlsen, ønsker å få vekk hele skytefeltet, og kaste ut restene av forsvarsaktivitetene i kommunen.

Foto: NRK
Bjørn Ropstad

Ordfører Bjørn Ropstad har lenge jobbet for å finne en løsning på støyen fra skytefeltet på Evje.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Grete Faremo på Evje

Tidligere forsvarsminister Grete Faremo besøkte Evje i mars, og diskuterte løsninger med ordfører Bjørn Ropstad. Nå er ikke Faremo lenger forsvarsminister.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Kari Henriksen

Stortingsrepresentant Kari Henriksen får kritikk av egne partifeller for ikke å skjønne problematikken rundt skytefeltet på Evje.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Dermed kaster Aust-Agder Arbeiderparti seg inn i striden om hvem som skal betale for å støyskjerme bolighus i kommunen og ber egen regjering om å rydde opp i saken, skriver avisen Setesdølen.

Styremedlem i Aps lokallag på Evje, Knut Karlsen, sier kommunen ikke lenger ønsker å ha skytefeltet, dersom det ikke blir en løsning hvor Forsvaret betaler kostnadene.

– Kommunens utvikling stopper opp. Og vi har ikke bruk for Forsvaret. Og Forsvaret sa i 2001 at de ikke hadde bruk for Evjemoen garnison, sier en engasjert Karlsen til NRK.

Kritiserer stortingsrepresentant

Karlsen er aktiv arbeiderpartipolitiker på Evje, og tidligere sjef på Evjemoen.

Han reagerer på at partiets stortingsrepresentant for Vest-Agder, Kari Henriksen, har uttalt at Evje og Hornnes og andre kommuner selv må bidra økonomisk for å ha forsvaret i landsdelen.

– Vi har brukt uttrykket bortreist, for jeg tror ikke at hun vet hva hun snakker om. Og det er beklagelig for en stortingsrepresentant.

– Men er det ikke rimelig at kommunen bidrar for å bevare dette skytefeltet?

– Vi ønsker ikke å bevare skytefeltet. Vi ønsker å få det vekk. Vi ønsker ikke å bidra til noe som vi ikke vil ha her. Og dessuten er jo støy forurensning, sier Karlsen.

Lang prosess

Den tidligere sjefen på Evjemoen mener det ikke er noen grunn til at kommunen skal bruke penger for å bevare skytefeltet på Evjemoen.

Ordføreren i Evje har tidligere krevet et klart svar fra tidligere forsvarsminister Grete Faremo om økonomisk støtte til å begrense støyen fra skytefeltet i bygda.

I møtet med Faremo i mars i år ble det gjort klart at dersom det ikke bevilges penger til å redusere støyen, vil lokalpolitikerne gå imot videre forsvarsaktivitet på Evje.

Nå hiver Arbeiderpartiet seg på, og ber egen regjering rydde opp.

Forstår konflikten

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) sier til NRK at hun forstår konflikten rundt skytefeltet på Evje, selv om Karlsen mener at hun ikke forstår.

– Jo da, jeg har skjønt konflikten og jeg har full respekt for at både Arbeiderpartiet og Evje kommunestyre har fattet de vedtakene de har fattet. Men mitt anliggende er å løfte opp forsvarsaktivitet som en viktig virksomhet for vår region, sier Henriksen til NRK.

Hun mener det er viktig å se fremover i denne saken.

– Vi må være opptatt av at det fortsatt skal være forsvarsaktivitet på Sørlandet, avslutter Henriksen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,43 kr
Dyrest kl. 20 1,54 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %