Hopp til innhold

Åpner for rushtidsavgift

Et flertall av fylkespolitikerne i Vest-Agder sier ja til rushtidsavgift i Kristiansand-regionen. Det er klart etter et vedtak i fylkestinget tirsdag, der 20 stemte for og 15 imot rushtidsavgift, på betingelsen av at dette er helt nødvendig for å beholde belønningsmidler fra staten.

Terje Damman på fylkestinget

I fylkestinget stemte 20 politikere ja til rushtidsavgift. Her taler fylkesordfører Terje Damman (H) for forsamlingen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

At KrF brøt ut av samarbeidet sørget for flertallet på tinget.

Nødutgang

Samferdselsdepartementet har truet med å holde igjen 60 millioner kroner til busstilbud, fordi biltrafikken ikke går tilstrekkelig ned.

Spørsmålet er derfor om det må innføres rushtidsavgift i Kristiansand-regionen for å beholde de såkalte belønningsmidlene.

Det det helt presist ble stemt over på fylkestinget var "tidsdifferensierte bompenger", som er en variant av rushtidsavgift.

Vedtaket i fylkestinget ble gjort på premisset om at innføring av rushtidsavgift er nødvendig for å beholde belønningsmidlene fra staten.

Samtidig er det svært viktig å blidgjøre politikerne sentralt nå, med tanke på fremtidige bypakker og prosjekter som veiutbygging.

Dette er kanskje den aller viktigste grunnen til at fylkespolitikerne åpner for rushtidsavgift, så ikke penger til fremtidige bypakker skal bli holdt tilbake fra staten.

Langt fra sikkert

Det var i fylkestinget en lang og kraftig debatt om avgiften. Fylkespolitikerne vil kjempe for å unngå rushtidsavgift, men åpner altså opp for det som en nødløsning.

Det endelige vedtaket er ikke gjort. Politikerne i Kristiansand, som har vært negativ til rushtidsavgift, skal diskutere saken på nytt onsdag.

Formannskapet skal ta stilling til spørsmålet enda en gang, etter å ha diskutert saken med samferdselsministeren.

Kristiansands-politikerne har i praksis vetorett, så det er dermed høyst usikkert om rushtidsavgiften faktisk blir innført.

Video Fylkestinget i Vest-Agder åpner for rushtidsavgift

VIDEO: Fylkestingsrepresentant for Frp, Christian Eikeland, er skuffet, men fattet.

Sa ja til bomfinansiert buss

I fylkestinget tirsdag ble også bomfinansiert buss i Kristiansand-regionen diskutert. Dette har blitt lansert av politikerne i Kristiansand som et alternativ til rushtidsavgift.

Fylkesordfører Terje Damman sier fylket ønsker å søke om tillatelse til å sprøyte bompenger inn i kollektivtrafikk.

– Nå er det vedtatt at Stortinget skal søkes om bruk av bompenger til drift av kollektivtrafikken, og at dette om nødvendig kan innføres som en tidsdifferensiert ordning, sier Damman til NRK.no.

– Det er viktig å understreke at det ikke er snakk om å skulle utvide dagens bompengepakke tidsmessig. Det er innenfor den vedtatte tidsrammen muligheter for å bruke bompenger til det det søkes om nå, sier Damman.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %