Hopp til innhold

Fiskestrid i Tvedestrand

Fiskere i Tvedestrand raser mot kommunen som vil innføre landets strengeste begrensninger i fisket. Yrkesfiskere frykter for levebrødet, og reagerer spesielt på at det i et område skal være lov å fiske for fritidsfiskere, mens yrkesfiskere ikke får bruke sitt utstyr.

Video Fiskerstrid i Tvedestrand

VIDEO: For Ola Mosberg er torsk- og hummerfiske en jobb. Nå frykter han kommunens verneplaner kan gjøre det tungt for ham å fortsette å leve av fisket.

Neste uke skal kommunestyret avgjøre om fire områder i skjærgården skal få sterke begrensninger i fisket, og enkelte fiskere frykter nå for levebrødet.

– Galskap

Ola Mosberg

Nå blir det enda vanskeligere å livnære av fiske for Ola Mosberg.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Blant dem er yrkesfisker Ola Mosberg fra Sandøya. Han er en av de få yrkesfiskerne som fremdeles livnærer seg langs kysten av Aust-Agder deler av året.

Et av de fire verneområdene ligger ute i den ytre skjærgården, og vil om det blir vedtatt hindre Mosberg i å ta opp torsk og hummer der.

Det som gjør yrkesfiskerne mest oppbrakt er at fritidsfiskerne fremdeles skal få lov til å fiske i dette området.

– Det er lov til å fiske med alt det vi ikke driver med. Disse turistfiskerne ligger ute hele dagen, og det er ingen som skal fortelle meg at de ikke graver opp masse fisk, fortviler Mosberg.

– Vi håper jo at Fiskeridirektoratet kan se på dette, og galskapen i det, sier fiskeren.

– Lite å klage på

Asbjørn Aanonsen

Asbjørn Aanonsen i Tvedestrand kommune mener det er nok av sjø igjen å livnære seg på.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Lenger inne i fjorden må også fritidsfiskerne ifølge planen tåle totalt fiskeforbud, og miljørådgiver Asbjørn Aanonsen i kommunen mener yrkesfiskerne overdriver.

– Det er først og fremst området utaskjærs som fiskerne har uttalt seg negativt til. Dét er på drøye fire kvadratkilometer. Det er i overkant av ti prosent av arealet Tvedestrand kommune har utaskjærs, slik at det blir 90 prosent igjen å fiske på. Og vi har lagt verneområdet til der det fiskes minst, sier Aanonsen til NRK.

Området yrkesfisker Ola Mosberg er mest oppbrakt over forbud, er der hvor det er lov til å bruke andre redskaper, som fritidsfiskere bruker.

– Det er kanskje yrkesfiskerne som blir hardest rammet akkurat i det området. Men så er det altså nok av annet areal å sette redskapen sin på der ute, gjentar Aanonsen i kommunen.

Prestisjefylt

Det var ingen som tvang Tvedestrand til å verne områdene.

Aanonsen innrømmer at mye av årsaken til at kommunen vil frede havområdene er prestisje.

– Det er klart det er prestisje i det. Det er veldig mange kommuner som er misunnelig på Tvedestrand kommune, som har fått et slikt prosjekt, sier Aanonsen.

Og når det først skal opprettes verneområder, kan man ifølge Aanonsen ikke gjøre det uten at noen blir rammet.

– Nei det gjør jo ikke det. Det er klart at det vil ramme noen. Og her inne i fjorden, så er min påstand at det rammer fritidsfiskerne hardest. Det er tross alt mange som fisker hummer her inne, og de må nå finne seg andre lokaliteter lenger ute i fjorden og sette teinene sine på, sier Aanonsen.

– Nok restriksjoner mot yrkesfiskere

Ola Mosberg synes det er synd at kommunens prestisje-inspirerte planer gjør det vanskelig for ham å leve av fiske deler av året. Det er allerede på håret at det går rundt.

– Det er ikke mye å leve av her nede, og verre blir det når de skal innføre yrkesforbud. Det er restriksjoner nok på oss som det er. Før var det fritt med teiner. Nå er det hundre teiner maks per båt, refser yrkesfiskeren.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %