Hopp til innhold

Fastholder politiendringer

Politimesteren på Agder står fast ved at antall politienheter på Agder skal reduseres fra 27 til 11.

Politienheter Agder

De røde prikkene markerer politienhetene slik det vil bli dersom politimesteren får det som hun vil. Fargeinndelingen illustrerer hvilke kommuner som hører til samme politienhet. Sirdal er utelatt fordi kommunen faller inn under Rogaland politidistrikt.

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

Kirsten Lindeberg

Politimesteren er forberedt på videre debatt om hvordan politistrukturen på Agder skal organiseres. (Arkivfoto)

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Politimester Kirsten Lindeberg har som følge av høringsuttalelser fra kommuner og andre instanser foretatt en ny høring av hvilke grensereguleringer som skal gjelde for politiet på Agder.

Fra 27 til 11

I den nye vurderingen som er sendt ut til Agder-kommuner står politimesteren fast på at antall tjenesteenheter på Agder skal slankes fra 27 til 11.

Dette begrunnes med at politiet mener dette vil gi en mer tidsriktig størrelse, økt fleksibilitet, bedre ressurs- og kompetanseutnyttelse og mer politikraft til operativ virksomhet.

Dette betyr at mange Agder-kommuner trolig mister sine lokale lensmannskontor.

Legger ned lensmannskontor

Lindeberg vil blant annet ha en politistasjon i Flekkefjord og et lensmannskontor i Lyngdal.

Hun vil legge ned de andre lensmannskontorene i Vest-Agder.

I Aust-Agder vil Lindeberg plassere Holt politidistrikt i Tvedestrand.

Det åpnes for at det kan bli opprettet avdelingskontorer eller andre former for lokal tilstedeværelse av politi i de kommunene som mister sine politienheter.

Stridstema

Kommunene som mister lensmannen har vært gjennomgående negative til forslaget, mens kommunene som beholder dagens lokalisering har vært positive. Også ansatte i de berørte enhetene har hatt motforestillinger til endringer.

Politiet opplyser om at det har blitt tatt hensyn til dette, men at ledergruppen for organiseringen ikke har endret standpunkt i forhold til grensereguleringen.

Politimesteren skjønner motforestillingene, men mener det er høyst nødvendig med en omstrukturering.

–Når det gjelder de kommunene som ikke får opprettholdt sitt lensmannskontor, så skal vi gå inn i en dialog med de videre for å se hva slags type kontaktpunkt vi kan ha i kommunene og om det er aktuelt med et avdeligskontor, sier Lindeberg.

– Må legges et sted

– Når det gjelder Flekkefjord og Kvinesdal så er valget fra vår side at dette skal være ett tjenestested. Da må vi legge det et sted og etter en grundig vurdering har vi kommet frem til at Flekkefjord er det best egnede stedet for dét, sier politimesteren.

Hun begrunner plasseringen til de planlagte politienhetene med at de skal være mest mulig sentralt lagt med tanke på de kommunene som hører til enheten, og peker på Lyngdal, Farsund og Hægebostad politistasjonsdistrikt som eksempel.

Her har det vært foreslått at enheten skulle legges til Farsund, men etter flere gjennomganger har gruppen som jobber med grenseendringene kommet frem til at Lyngdal er et bedre valg. Dette begrunnes med at det her vil være mer mer sentralt for folk flest enn om enheten skulle vært lagt til en av de andre kommunene.

Velger Tvedestrand grunnet økonomi

I Aust-Agder har det vært Holt politidistrikt det har vært knyttet mest spenning til. Dét ønsker politimesteren å plassere i Tvedestrand.

– Tunga på vektskåla her har vært økonomi. Der har vi en leiekontrakt som fortsatt gjelder noen år. Her er det også en tilfredsstillende plassering i nærheten av E18. Dette har gjort at vi finner det mest riktig å fortsette der, sier Lindeberg.

Åpen for endringer

Høringsfristen på utkastet som er sendt rundt til kommunene er satt til 31. desember, og politimesteren åpner for endringer etter at kommunene har sagt sitt.

– Hvor de enkelte kontorene skal ligge og hva slags type kontorer og kontaktpunkter vi skal ha i kommunene er vi villig til å gå i dialog med kommunene om. Dette er heller ikke en sentral del av høringen, det sentrale er grensereguleringene som må til kongen i statsråd for å bli vedtatt, sier Lindeberg.

Regner med engasjement

I tiden fremover regner politimesteren med at omorganiseringen vil fortsette å være et hett tema.

– Det forstår vi godt. Jeg velger å tolke det positivt, i den forstand at folk er opptatt av å ha politiet i lokalsamfunnet. Dette er et syn vi deler, vi ønsker å være tilstede i kommunene mer enn vi synes vi er i dag. Men vi har trange budsjetter som gjør at vi må finne en organisering som gjør at politiet faktisk er der når folk trenger hjelp, sier Lindeberg.

Skal klargjøre endringene

Mange Agder-kommuner har bedt om en grundig redegjørelse for hva som skal erstatte lensmannskontorene.

Politiet har derfor i samarbeid med to kommune-ordførere, Maya Tvedt Berli (Vegårshei) og Helge Sandåker (Marnadal) samt seniorrådgiver i KS, Geir Sønstebø, arbeidet med et forslag til samarbeidsavtale som er tenkt mellom politimesteren på Agder og de enkelte kommunene.

I forslaget blir det blant annet fokusert på hvilke utfordringer endringene vil by på for kommunene som mister sine politienheteer, hvordan samarbeid med andre kommuner skal organiseres og hvilke tiltak som skal iverksettes.

Innholdet her er foreløpig ikke sendt ut til kommunene. Politiet begrunner dette med at innholdet skal drøftes videre på kommende politirådsmøter.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %