Hopp til innhold

Ekstra sikkerhetssjekk på Kjevik

Barn og voksne, som kom med flyet fra Tyrkia lørdag, måtte stå ute i regnværet før de kom inn i brakka til en ny sikkerhetskontroll.

Sikkerhetskontroll flyplass

På Kristiansand lufthavn Kjevik er det kun en mulighet til å gjennomlyst bagasjen. Når passasjerer må sikkerhetssjekkes både ved avgang og ankomst - blir det køproblemer. (arkivfoto)

Foto: Ane Lindahl / NRK

Anne Jo Liebech og Steinar Langeland

- Cuba som mange mener ligger 50 år tilbake i tid, har bedre flyplassforhold enn på Kjevik, sier Anne Jo Liebech og Steinar Langeland.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

En av passasjerene, Anne Jo Liebech, er frustrert etter opplevelsen. Hun og mannen, Steinar Langeland trodde ikke sine egne øyne da de ankom Kjevik etter en ferietur i Tyrkia.

– Når et helt fullt fly kommer og denne brakka kun har plass til halvparten av flypassasjerene - så står halvparten inne og halvparten må stå utenfor. Da kommer de lettkledde fra 34 varmegrader til 10 grader her.

– Det er skammelig. Vi vil gjerne beholde flyplassen men da må vi legge til rette for at det skal bli greit å komme fram, sier Liebech.

Dobbelsjekkes fra Tyrkia

Thomas Langeland

Langeland ber flypassasjerer kle seg slik at de kan stå ute uten å fryse.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Selv om passasjerene hadde vært gjennom sikkerhetskontroll før avreise fra Tyrkia - måtte de gjennom samme kontroll ved ankomst til Kristiansand lufthavn Kjevik. Da tar det tid når hundrevis skal igjennom den ene sikkerhetskontrollen Kjevik har å tilby.

Passasjerene måtte stå i kø ute i regnværet før de kom inn i brakka som leder dem først til ny sikkerhetssjekk og videre til passkontrollen. Brakka er så liten at de som slapp inn nærmest sto oppå hverandre - samtidig som det var lange køer utenfor.

– Dårlig førsteinntrykk

ankomstbrakke på Kjevik

Dette er første møte med Kristiansand for flypassasjerer fra Tyrkia og Tunis.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Det var ikke bare ekteparet fra Kristiansand som ble frustrerte. NRK har vært i kontakt med flere av passajerene, blant annet Bjørn Stefanussen.

– Jeg synes ikke det er Kristiansand verdig å ha en så dårlig flyplass. Mange får et dårlig førsteinntrykk. Det må investere penger i dette hvis vi skal ha passasjerer som flyr på utlandet. Å komme inn i en slik brakkerrigg er en dårlig løsning, sier Stefanussen.

Skylder på små fasiliteter

Lufthavnsjef på Kjevik, Thomas Langeland, beklager forholdene og har følgende forklaring

– Det er to grunner til at det blir slik. Samtlige skal gjennom en passkontroll - og faslitetene er for små når mange fly og passasjerer kommer samtidig. For det andre kommer de fra Tyrkia - og når de ankommer Kristiansand blandes de med avreisende passasjerer og da må det foretas en ny sikkerhetskontroll, sier Langeland.

Dårlig kledd

– Man kan gjerne beklage, men vi konstaterer bare at sånn er det. Jeg tenker med gru på hvordan det skal bli til høsten og vinteren, sier Stefanussen.

Langeland anbefaler passasjerer som kommer fra varmere strøk å kle seg riktig.

– Jeg går ut fra at folk har såpass vett at når de reiser fra Tyrkia i 35 grader og kommer til Norge i 10 - 15 grader og vind - så kler man seg ikke i shorts og sandaler, sier Langeland.

– Kommunen bør hjelpe

Ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, mener kommunen bør gi et økonomisk forskudd for å få et nytt terminalbygg på Kristiansand lufthavn Kjevik.

– Jeg har en forventning til Avinor om at vi får en fremtidsrettet og moderne flyplass med det terminalbygget våre reisende forventer å finne på en flyplass, sier Sørensen til NRK.no.

– Jeg har lyst til å få fortgang til dette gjennom at vi tar initiativ og gir et tilbud til Avinor om å sørge for at vi får et moderne flyplasstilbud i Kristiansand, sier ordføreren.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,61 kr
Dyrest kl. 07 3,12 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %