Hopp til innhold

Politiet kartlegger situasjonen

Alle de tre etterlyste er nå pågrepet og siktet i forbindelse med skudd- og det mulige gisseldramaet på Sørlandet søndag. Politiet skal nå nøste opp trådene.

Mishandlet kvinne i Grimstad

En kvinne ble grovt mishandlet i sitt eget hjem i Grimstad, og fraktes her til sykehus. Hun skal ha vært et tilfeldig offer.

Foto: Baard Larsen

– I løpet av i går kveld og tidlig i natt er det foretatt to pågripelser. En mann i midten av 50-årene og en kvinne i 30-årene, sier operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt til NRK.

Tre pågrepet og siktet

De to pågrepne er de samme to som politiet etterlyste etter de dramatiske hendelsene på Sørlandet søndag.

Kvinnen ble pågrepet uten dramatikk ved 22-tiden på en adresse på Fevik, mens mannen ble pågrepet drøyt to og en halv time senere i Søgne.

I forkant av dette hadde en person blitt arrestert etter at han krasjet i Grimstad sentrum, etter å ha prøvd å stikke fra politiet. Mannen skal ha hatt en skuddskade, men politiet vet foreløpig ikke hvor denne stammer fra, men avkrefter at han ble skutt av politiet.

De tre pågrepne har status som siktet for ran og frihetsberøvelse, men det er usikkert hvem som har gjort hva.

Politiaksjon i Grimstad

Store politistyrker var samlet i Grimstad søndag ettermiddag.

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

– Skjøt ikke på bildesperado

Den første mannen som ble arrestert i Grimstad sentrum hadde en skuddskade. Etter at politiet avfyrte et varselskudd i forbindelse med pågripelsen, kom spekulasjonene om at mannen var blitt skutt av politiet. Dette avkrefter politiinspektør Magnus Andreassen.

Magnus Andreassen

Politiinspektør Magnus Andreassen avfeier at politiet løsnet skudd mot personer. (Arkivfoto)

Foto: NRK

– Vi vet ikke hvor skuddet stammer fra. Etter legens opplysning er skuddet kommet fra et småkalibret våpen. Politiet bruker 9 millimeter-kuler, hvilket definitivt ikke er småkalibret, sier Andreassen.

Han opplyser at det vil ta noe tid før skudd-mysteriet blir avklart.

Løse tråder

Det var flere hendelser og flere kjøretøy involvert i dramatikken på Sørlandet søndag. Politiet er fortsatt ikke sikre på hvordan det hele henger sammen. Dette vil politiet forsøke å kartlegge i løpet av mandagen.

Politiet etterlyser ikke flere personer i saken, men vil fortsatt ha tips om en beige Volkswagen Golf med registreringsnummer PP 82978.

– Det er en komplisert sak med mange hendelser som vil kreve mye arbeid, sier operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt.

To bil-kidnappinger

Rekken av kriminelle hendelser på Sørlandet skal ha begynt tidlig søndag morgen.

På en parkeringsplass utenfor Kristiansand i 8-tiden, ble en vekter oppsøkt av en person med håndvåpen som tvang seg inn i bilen. Vekteren ble truet til å ta ut penger fra egen konto, og til å fylle opp tanken på sin egen Golf. Et vitne skal ha blitt truet med i bilen mens de fylte bensin.

De to personene skal ha blitt truet med håndvåpen og holdt som gisler en stund, før ble løslatt.

Bilen det her dreier seg om er en Volkswagen Golf med registreringsnummer PP 82978, som politiet altså fortsatt ønsker tips om.

Trukket inn i bil

Klokka 09.45 skal vitner ha sett en kvinne bli trukket inn i en svart BMW ved Kvarstein i Vennesla. Vitnet varslet politiet, og politiet startet jakten på BMW'en.

– Det kan se ut som det er et sammenfall av hendelser som tyder på at det nok er de samme personene som står bak begge disse handlingene, sier Andreassen til NRK, og sikter til hendelsene rundt de to bilene.

180 km/t i feil kjørebane

Biljakt

BMW-desperadoen klarte i første omgang å unnslippe politiet ved å kjøre ut på et jorde.

Foto: Stein Larsen / Agderposten

Etter dette fulgte en vill biljakt i Grimstad ved 10.30-tiden. Flere politipatruljer jaget en sort BMW, som holdt opp mot 180 kilometer i timen i motgående kjørefelt på E18 i Grimstad.

I bilen skal det ha vært et kvinnelig gissel, men det har i ettertid oppstått tvil rundt denne kvinnens rolle.

BMW'en, som var blitt stjålet tidligere søndag, klarte å slippe unna politiet etter at biljakten hadde vart omlag en halvtime.

Bildesperado forsvant

Politiet var da usikker på hvor bilen befant seg, men antok at føreren var i Grimstad-området og plasserte patruljer på strategiske steder rundt i Grimstad, i tillegg til patruljer som var på leting etter bilen.

Væpnet politiaksjon Grimstad

Politiet tok oppstilling langs E18 på jakt etter bildesperadoen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Politiet hadde på dette tidspunktet iført seg skuddsikre vester og blitt bevæpnet.

Det kom kort tid etter at biljakten var over inn rapporter om at politiet skal ha forsøkt å omringe den antatte bildesperadoen på en adresse i nærheten av Holviga skole i Grimstad, men her skjedde det ingen pågripelser.

Politiet visste nå ikke hvor den sorte BMW'en befant seg, og uttalte på dette tidspunktet at bilen "sannsynligvis befinner seg et sted mellom Arendal og Kristiansand".

Mishandlet ung kvinne

Hus til mishandlet kvinne i Grimstad

Huset til mishandlede kvinnen i Grimstad.

Foto: Baard Larsen

Etter å ha ristet av seg politiet, oppsøkte føreren og passasjeren etterhvert en tilfeldig bolig i Grimstad. Her ble en kvinne truet og mishandlet grovt i 13.30-tiden. Kvinnen i 20-årene fikk varslet politiet i 15.30-tiden.

Den mishandlede kvinnen ble innlagt på Sørlandet sykehus med skader etter volden.

Politiet tok da opp jakten på BMW'en og fikk etterhvert lokalisert den. Fra BMW'en ble det sprutet pulver fra et brannslukningsapparat mot en politipatrulje da politibilen kjørte inn i BMW'en.

Etter å ha prøvd å unnslippe politiet, endte ferden da BMW'en klokken 15.48 braste inn i en murvegg i Grimstad sentrum.

Den 33 år gamle mannen som skal ha kjørt bilen ble da pågrepet, mens kvinnen løp fra stedet. 33-åringen skal ha hatt en skuddskade ved pågripelsen, men det er altså usikkert hvor denne stammer fra.

To nye pågripelser

Gisseldrama Grimstad

Teknikere fra politiet ved stedet der en 33 år gammel mann ble pågrepet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Kvinnen som løp fra stedet ble pågrepet i Fevik vd 22-tiden. I tillegg ble en annen mann som var ettersøkt av politiet pågrepet i Søgne klokken 00.40.

Begge skal ha vært innom sykehus med mindre skader etter pågripelsene, men mannen skal ifølge de siste opplysningene være brakt inn til politiet i Kristiansand.

I natt har også den siste bortførte personen fra hendelsen med golfen meldt seg, slik at politiet nå ikke etterlyser flere personer.

Kort oppsummert

Kort oppsummert har politiet nå pågrepet tre personer. Den ene en 33 år gammel mann som trolig skal ha kjørt BMWen, og en kvinne på 33 og en mann i 50-årene. De har status som siktet for ran og frihetsberøvelse.

Vekteren og den andre personen som ble bortført i golfen har kommet til rette og fått forklart seg for politiet.

NRK presiserer at det fortsatt er en del uklarhet rundt de forskjellige hendelsene og rollefordelingen. Det er heller ikke gitt at det her dreier seg om reell gisseltaking.

Politiet kartlegger

Politiet jobber nå for å prøve å kartlegge det hele.

– Nå gjenstår det å få et fullt overblikk over de forskjellige personene og hva de har gjort, og om det har vært flere personer til stede. Dette vil forhåpentligvis bli avklart i løpet av kort tid, sier politiinspektør Magnus Andreassen.

Samtidig er Spesialenheten for politisaker i gang med å etterforske skuddramaet etter at en av de tre siktede, en 33 år gammel mann ble skutt i låret.

Politiet løsnet varselskudd under pågripelsen i Grimstad, men det er foreløpig uklart om 33-åringen ble truffet av skudd fra et politivåpen.

Ingen polititjenestemenn er suspendert i forbindelse med granskingen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %