Hopp til innhold

Har ikke gitt opp håpet om å finne dansker i live

Fredag morgen blir det avgjort hvor lenge søket fortsetter etter de fire danske mennene som er savnet etter forliset utenfor Skjernøya i Mandal kommune onsdag.

Jolle-ulykke i Mandal

LETER: Politiet tror fremdeles at det er mulig å finne de fire savnede danskene i live.

Foto: Søreide, Kjell Inge / SCANPIX

Bjart Gabrielsen

Politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, har ikke gitt opp håpet.

Foto: Martin Næss Kristiansen / Lindesnes Avis / Scanpix
Søren Thuesen

KOM SEG I LAND: Søren Thuesen var en av to som klarte å svømme i land. Han svømte og gikk over syv kilometer før han fikk varslet politiet om ulykken.

Foto: Jørgen Kirk / Scanpix

Torsdag ettermiddag, ett døgn etter at seks danske unge menn forliste i en liten båt utenfor Skjernøya, var det fortsatt full innsats i letingen etter de fire som er savnet.

De to som kom seg til land og fikk varslet folk, utskrives fra sykehuset torsdag.

Det er fortsatt ikke gjort noen funn etter de fire personene, opplyste politistasjonssjef Bjart Gabrielsen under en pressekonferanse på Mandal politistasjon torsdag ettermiddag.

Fant trolig ulykkesbåten

Ifølge Gabrielsen skjedde båtforliset ca. kl. 14 onsdag. Ulykkesbåten til de seks danskene kan ha blitt funnet allerede onsdag ettermiddag.

Båten ble tatt under slep, men slepet måtte avbrytes på grunn av været. Innsatsleder Tor Damkås i Agder politidistrikt bekrefter overfor Lindesnes avis at det kan ha vært danskene båt.

– Etter å ha snakket med de to overlevende, vet vi at forliset skjedde lenger ut enn vi først trodde, nemlig sørøst for Store Sessøy. Det vil si at han som klarte å komme seg til land og varsle folk har svømt og gått til sammen nærmere 7 kilometer etter ulykken, sier han.

– Det er en utrolig bragd og forklarer hvorfor det tok så lang tid før ulykken ble varslet, sier Gabrielsen.

LES OGSÅ: Søren (24) symde dobbelt så langt som først antatt
LES OGSÅ: Augevitne: – Dei oppførte seg lite proft

55 personer leter

På grunn av det dårlige været i området, var det heller ingen andre småbåter på sjøen som kunne ha oppdaget ulykken.

Torsdag ettermiddag var 55 personer med i letingen etter de savnede på land og langs strendene på de mange øyene i leteområdet. Også en rekke båter er med i letingen.

Kommunens kriseteam fikk melding om ulykken onsdag kveld og har tilbudt sin hjelp til de overlevende og deres familier, som er ventet til Mandal i løpet av torsdag ettermiddag og kveld.

Ifølge kommuneoverlege Stein Grytten har familiene til de fire savnede valgt å bli i Danmark til de vet noe mer.

Jolle-forlis i Mandal

Redningsmannskaper har lett etter overlevende med båt og langs land på øyer utenfor Skjernøy ved Mandal. Leteaksjonen blir ledet fra Grendehuset på Skjernøy.

Foto: Søreide, Kjell Inge / SCANPIX

Kan fortsatt være i live

Ifølge politiet har det ikke vært tilsvarende ulykker på sjøen i mandalsområdet de siste årene.

Innsatsleder Tor Damkås i Agder politidistrikt opplyser til NTB at prioritet en er å søke på øyer og holmer rundt ulykkesstedet. Han sier det ikke er umulig at noen av de savnede danskene kan være i live.

De fire savnede danskene er henholdsvis 22, 23, 24 og 25 år gamle. De to som overlevde er begge 24 år.

LES OGSÅ: Slik varsla redningsmannen politiet
LES OGSÅ: Esther tok imot redningsmannen

Politiet fikk melding om ulykken klokken 22.48 onsdag kveld, mange timer etter at det dramatiske forliset skjedde. Kantringen skjedde ifølge de overlevende sørøst for Store Sessøy.

Kan utvide søket

To av de seks som var i båten klarte å svømme over til Sandøy, der en av dem ble igjen mens 24-åringen svømte videre til Rossnes sørøst på Skjernøy og til slutt fikk varslet AMK-sentralen om at båten hadde gått ned.

Mannen er livredder, melder både danske og norske medier.

Leteaksjonen ble torsdag morgen trappet kraftig opp, blant annet med et overvåkingsfly, redningshelikopter og flere båter. Søket konsentrerer seg om området vest for ulykkesstedet på grunn av strøm- og vinretning.

– Vi vurderer å utvide søket dersom det ikke blir gjort funn, sier pressetalsmann Einar Knudsen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS).

Båtforlis utenfor Mandal

LETER ETTER FIRE: Redningsmannskaper har lett etter overlevende med båt og langs land på øyer utenfor Skjernøy ved Mandal. Letemannskaper går ombord i en båt som skal frakte de ut i leteområdet. To av de seks klarte å ta seg til en holme etter den fatale ulykken.

Foto: Søreide, Kjell Inge / SCANPIX

Tom for bensin

Kameratene dro ut med den 14-15 fot store båten i 12-13-tiden onsdag ettermiddag. Ulykken skjedde allerede en time senere da båten hadde gått tom for bensin og ble tatt av brottsjø. Båten er en ombygd tysk redningsbåt.

Den 24 år gamle mannen som svømte videre fra den første holmen, klarte til slutt å komme seg i land på Skjernøy, der han helt utslitt fikk varslet om ulykken.

LES OGSÅ: Vêret stoppar ikkje leitinga
SJÅ:
Bilete frå redningsarbeidet

Deretter ble en omfattende redningsaksjon satt i gang, blant annet med redningshelikoptre både fra Norge og Danmark. Ingen av de seks danske kameratene hadde med seg redningsvester på fisketuren.

Så mennene

Ifølge en lokal kjentmann i 50-årene som ikke ønsker å oppgi sitt navn, holdt danskene til på en hytte eid av en dansk familie et lite stykke fra havna i den lille grenda Farestad på Skjernøy. Det var også herfra de la ut på den skjebnesvangre båtturen.

–Jeg så disse mennene ved 13-tiden komme ned til havna, men så ikke at de dro ut. Hadde de kommet seg på land eller på et skjær, så ville de vært funnet nå, sier mannen til NTB.

Det var natt til torsdag en del vind i området og været ble ikke bedre utover morgenen og formiddagen da det blåste kuling og var til dels grov sjø i leteområdet. Sjøtemperaturen er mellom 15 og 17 grader.

Hytta til danskane - Jolle-ulykke Mandal

BODDE HER: De seks ungdommene fra Danmark bodde i denne hytta på Skjernøy utenfor Mandal. Redningsvestene hang igjen på hytteveggen.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %