Hopp til innhold

Min kamp blir ikke Mein kampf

Karl Ove Knausgårds bok Min kamp 1 må bytte navn når boka lanseres i Tyskland neste år. Tittelen på boka i Tyskland blir "Sterben", som betyr å dø.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds Min kamp 1 får tittelen Sterben når den lanseres i Tyskland neste år. Også de andre bøkene i serien vil få egne titler etterhvert som de gis ut.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Tittelen "Sterben" er bestemt i fellesskap mellom Knausgård og det tyske forlaget Luchterhand. Knausgårds verk får dermed ikke samme tittel som Hitlers ideologiske manifest Mein Kampf, skriver avisen Vårt Land.

– Det var helt klart fra starten av at vi ikke kunne bruke denne tittelen i Tyskland, sier pressetalsmann Karsten Rösel i forlaget Luchterhand.

Han sier en slik tittel ville skapt kaos i Tyskland og skapt et helt feil inntrykk av bøkene til Knausgård i forhold til de tyske leserne.

Ulike navn på bøkene

Første bind i Min kamp-serien kommer i tyske butikker i februar neste år og forlaget vil kjøpe rettighetene til alle seks bindene i bokverket.

– Vi vil gi ulike titler til hver bok i serien, men utseende på omslaget vil klart vise at bøkene hører sammen i ett verk, sier Rösel.

Den nederlandske utgaven av Knausgårds Min kamp fått tittelen Min strid, og det har også vært diskusjon rundt tittelen da bøkene ble lansert i Norge.

Forfatter Tor Bomann-Larsen var en av flere som reagerte på den kontroversielle tittelen på bøkene.

– Offentligheten kan ikke la Knausgård erobre denne tittelen uten å huske boka som ble den litterære opptakten til Holocaust. Han søker mot det forbudte, skrev Bomann-Larsen i en kronikk i Aftenposten.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %