Hopp til innhold

Svindler menigheter

Skruppelløse telefonselgere skaper hodebry for kirkeverger rundt om i landet. Menigheter blir tilsendt fakturaer for tjenester de slettes ikke ønsker.

Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon

- Det er en del av våre medlemmer som kontakter oss. De føler seg rett og slett lurt, sier advokat i KA, Ingrid B. Tenfjord, til NRK.

Foto: Skjermdump

Kirkeverger over hele landet har blitt rammet av meget utspekulerte telefonselgere i sommer. For en skyhøy pris blir kirkevergene lurt til å oppføre menigheten på unyttige nettsider.

Blir oppringt - og lurt

Ifølge avisen Vårt Land skjer svindelen ved at kirkevergene blir oppringt og bedt om å bekrefte adresse og telefonnummer. Fordi de som ringer visstnok har det veldig travelt, ber de om en bekreftelse på e-post mens linjen holdes.

Det de ulykksalige kirkevergene ikke blir informert om, er at denne bekreftelsen samtidig er bestillingen av en vare, en oppføring på en nettside. Og for denne uønskede tjenesten blir menighetene tilsendt en faktura på mange tusen kroner.

Det er spesielt uerfarne kirkevergevikarer som går på limpinnen.

Det skal være flere forskjellige firmaer som kontakter menighetene, men de har påfallende like fremgangsmåter.

Selve tjenesten, internettoppføringen, skal ifølge "selgerne" føre til at menighetene blir mer søkbare på nett.

Opptil 20 000 kroner

Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) ber kirkevergene rundt om i landet om å være på vakt mot det som knapt kan kalles noe annet enn telefonsvindel:

- Det er en del av våre medlemmer som kontakter oss. De føler seg rett og slett lurt, sier advokat i KA, Ingrid B. Tenfjord, til NRK.

Hun sier de menighetsmedlemmene som tar kontakt rett og slett ikke har hatt som intensjon å bestille noe som helst, og er svært fortvilet over hva de har gjort med menighetskassen.

Tenfjord mener de som kontakter KA bare er toppen av isfjellet.

- Vi antar at det er ganske mange flere der ute som har gått på limpinnen, sier Tenfjord, som sier det på det meste har blitt rapportert om regninger på 20 000 kroner for uønskede nettoppføringer.

Sleipe triks

Kirkeverge i Evje- og Hornnes, Sjur Høgetveit, har selv blitt lurt en gang og forsøkt lurt flere ganger. Han sier de som ringer bruker sleipe triks for å opprette et tillitsforhold til den uvitende personen i den andre enden.

- Det som kjennetegner de er det at de bruker navn som vekker tillit, som kan ligne på noe etablert eller offentlig, sier Høgetveit til NRK.

- Det andre er at de får det til å virke som det er nærmest avtalt på forhånd at man skal ha dette, forklarer han.

Lurer sommervikarer

Grunnen til at denne problematikken oppstår på sommerstid, mener Høgetveit er at mange av de faste kirkevergene da er ute i ferie og at svindlerne skjønner at de lettere vil klare å lure mindre erfarne sommervikarer.

- Det blir fremstilt som om det er noe en allerede har. Så sier de at for å få "fikset" dette så er det bare å trykke OK", sier Høgetveit, som selv ble lurt da han var fersk i jobben.

Advokat Ingrid B. Tenfjord i KA bekrefter sommervikar-problematikken.

- Det er mye ferievikarer inne som ikke helt vet hva som er data tidligere. Når det da hevdes at "her er det inngått en avtale som du må videreføre", så tror man på det. Hvis det hadde vært den vanlige daglige lederen på jobb, så hadde man kanskje visst at det ikke var noen tidligere avtale, sier Tenfjord.

- Det er ikke tvil om at de utnytter ferievikarene som er inne, mener hun.

- Vår oppfordring er å aldri svare ja på noe som helst på telefon, å ikke la seg presse til å svare på en mail umiddelbart. Avvis det gjerne umiddelbart hvis du vet at dette er uinteressant, oppfordrer Tenfjord via NRK.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %