Hopp til innhold

19 grove innbrudd og ran på to år

Hver femte uke utsettes gullsmeder og urmakere på Agder for ran eller innbrudd. Nå er det luksusklokkene tyvene helst vil ha.

Ran i Markens gate

Hardest rammet av alle gullsmedforretninger har nok Askeland Ur & Smykker i Kristiansand vært. I løpet av tre uker i vinter opplevde de ansatte grovt ran to ganger i åpningstida. Også i 2008 ble forretninga ranet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

I natt var det igjen innbrudd i en gullsmedbutikk på Sørlandet. Denne ganga skjedde det hos Helles Gull og Sølv i Storgata i Grimstad.

Ved 04.00-tida brøt fire personer seg inn, tømte hyllene og forlot stedet bærende på sekker.

Frank Helle

Frank Helle startet med salg av klokker for bare fire uker siden. I natt ble butikken hans utsatt for innbrudd og store verdier forsvant.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Daglig leder Frank Helle hos Helles Gull og Sølv konstaterer at dyre klokker og gull for opp mot en million kroner er borte.

– De har forsynt seg med alle de sveitsiske urene i forretninga. De har ellers gått rundt og håndplukket gull som sto utstilt i butikken.

– Det er fortvilende. Det er bare fire uker siden vi tok sjansen på å starte med klokker. Nabbutikken her borte sluttet med klokker på grunn av alle innbruddene, og vi håpet at vi kunne overta salget av klokker, men ikke innbruddene. Men vi slapp ikke unna, sier Helle.

Går etter dyre klokker

De siste to årene har gullsmeder og urmakere på Sørlandet blitt utsatt for 19 grove innbrudd og ran - i snitt ett hver femte uke. Den siste tida er det spesielt dyre klokker tyvene har vært interessert i. Det er en trend også politet har lagt merke til, forteller kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

Kriminalsjef Arne Pedersen, Agder politidistrikt.

Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt sier dyre klokker er populære fordi de er lette å omsette i Øst-Europa.

Foto: Einar Kleveland / NRK

– Det er en viss trend. Det har vi registrert her i Agder, og vi har også registrert at det er litt den samme trenden en del andre plasser, sier Pedersen.

– Hva er det som gjør klokkene så attraktive?

– Det har vi også studertpå, og vi har delt erfaringer med andre politidistrikt. Grunnen er nok sannsynligvis at klokkene er lett omsettelige i Øst-Europa. Det er nok det som gjør klokker spesielt attraktivt.

Har installert lås

Hardest rammet av alle har nok forretninga Askeland Ur & Smykker i Kristiansand vært. I løpet av tre uker i vinter opplevde de ansatte ved den vesle forretninga midt i gågata i Kristiansand å bli utsatt for grovt ran to ganger i åpningstida.

Askeland Ur & Smykker

Askeland Ur & Smykker i Markensgate i Kristiansand har nå fått lås og ringeklokke, etter å ha blitt utsatt for to ran på en måned.

Foto: Elisabeth Sandve/NRK

Under det ene ranet fikk en kvinnelig ansatt en pistol rettet mot tinninga, mens ranerne tømte butikken. For å hindre nye episoder installerte butikksjef Haldora Tesdal i går et nytt sikkerhetssystem, som gjør at kundene må ringe på for å slippes inn i butikken på spesielt utsatte tidspunkt av dagen.

Få saker oppklares

Få av sakene blir oppklart, og selv om politiet mener de har tatt gjerningsmennene bak begge Askeland-ranene, er klokker for 1,8 millioner kroner fortsatt ikke kommet til rette.

Kriminalsjef Arne Pedersen mener godt organiserte kriminelle er raske med å omsette tyvegodset.

– Vi mener tyvegodset går raskt ut av landet. Ofte i preparerte biler, har vi avdekket. Det er så velorganisert, at når vi begynner å etterforske disse sakene, har vi et tidsproblem hele veien. Selve utbyttet er det gjerne andre som overtar kort tid etter.

Etter nattens innbrudd i Grimstad ble to menn i morges pågrepet, men begge skal nå være sjekket ut av saken. Gullsmed Frank Helle sier innbruddet virker profesjonelt gjennomført.

– Faktisk så jeg en person tidlig en morgen, som stod utenfor butikken og tok bilder med mobiltelefon. Jeg tenkte ikke noe mer over det før like etter at han var gått. De har bare vært her inne i to-tre minutter, men likevel har de klart å gå rundt her og vært selektive. Så de har tydeligvis observert butikken på forhånd, sier Helle.

– Låste dører mer vanlig

Låste dører kommer til å bli vanlig i åpningstiden hos norske gullsmeder og urmakere, mener Norges Urmakerforbund, som ser med bekymring på de mange ranene og innbruddene.

– Jeg tror nok desverre at vi kommer til å oppleve flere butikker med stengte dører i tida framover. Det er en trend rundt om i Europa flere steder at butikkdørene er låst i den typen butikker, sier direktør i Norges Urmakerforbund, Inger Johanne Mola.

Hun tror også dobbeltdører og sluser inn til gullsmedforretninger kan bli aktuelt. Hun sier sikring er av høyeste prioritet for gullsmedforretninger, og at man i bransjen bruker mye tid på å finne ut hvilke sikringstiltak som bør settes inn.

– Men hva gjør man når noen kjører inn i butikken med bil, eller når noen spaserer inn og truer med kniv og pistol. Hvordan sikrer man seg mot det? sier Mola.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %