Hopp til innhold

Trygg Trafikk vil sikre barn på tur

Kristiansand kommune har vedtatt at barnehagebarn på tur skal sikres med trepunktsbelter i bil. Nå ber Trygg Trafikk andre kommuner følge Kristiansands eksempel.

Buss

Trygg Trafikk er meget opptatt av sikring av barn i busser og minibusser.

Foto: Rømteland, Odd / NRK

Trygg Trafikk er forundret over at små barn kan sitte løse og usikret i bussen når de er på tur med barnehagen.

Det er store forskjeller i kravene til sikring av barn i personbil og buss og nå ber Trygg Trafikk både barnehagene og kommunene om å skjerpe rutinene når det gjelder transport av de minste.

Trygg Trafikk ber kommunene om å følge Kristiansand kommunes eksempel.

Kommunen har vedtatt en forskrift om at barn ikke skal fraktes usikret i bil eller buss når de er ute på tur.

Kommunene ansvarlige

– Vi får mange telefoner fra bekymrede foreldre. De har liten lyst til å sende barna av gårde, når de ikke blir skikkelige sikret. Samtidig føler vel mange at de ikke har noe valg, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

Ofte bestiller barnehagene en minibuss eller maxitaxi når de skal ut på tur. Et spedbarn kan fullt lovlig sitte uten bilbelte i kjøretøy registrert som buss, dersom bussen ikke har belter.

I nyere busser er det lovlig å transportere alle barn i kun hoftebelte. Skulle det oppstå en ulykke der barn er usikret, eller sikret kun i hoftebelte, vil det kunne føre til dødsfall eller meget alvorlige skader.

– Vi mener barnehagene ikke bør transportere barn i kjøretøy uten trepunktsbelter. Her har kommunene en jobb å gjøre. De står ansvarlige, sier Sandberg.

Hun ber kommunene følge Kristiansands eksempel. Der skal barnehagebarna fraktes i kjøretøy med trepunktsbelter når de er på tur.

– Jeg tror en del lokalpolitikere ikke har tenkt over problemstillingen. De bør vedta minimumskrav for hvordan de yngste skal sikres, når det offentlige står for transporten, sier direktøren i Trygg Trafikk.

Mangelfullt lovverk

Helst burde barna vært like godt sikret i buss som i bil. Men Sandberg ser at det byr på store praktiske problemer for transportselskapene og barnehagene.

– Forovervendte barnestoler er stort sett enkle å plassere inn i bussen. Det samme er bilputer. Disse gir dårligere beskyttelse enn bakovervendte barnestoler, men er mye bedre enn kun belte, sier hun.

Mange barnehager ønsker å sikre barna best mulig, og ber Trygg Trafikk om hjelp.

– Da forteller vi dem to ting; hva loven sier og hva som er trygt. Det er dessverre to vidt forskjellige ting. Så håper vi inderlig barnehagene følger våre anbefalinger, sier Sandberg.

I dag skjer det heldigvis svært få ulykker med buss der skadeomfanget er alvorlig.

– I Sverige har de hatt en ulykke med omkomne i buss hvert år. Det samme kan skje her. Det verst tenkelige er en større ulykke der mange barn blir rammet, sier Sandberg.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %