Hopp til innhold

Brettseiler må møte i retten

For første gang i Norge må en brettseiler møte i retten, tiltalt for ulovlig seiling i et fuglereservat på Lista.

Brettseiling - illustrasjonsfoto

Brettseilermiljøet regner med at Lister tingrett blir fullsatt når saken mot en 35-åring, som er bøtelagt for seiling ved Steinsvika i november 2008, skal opp i retten.

Foto: Colourbox

En 35 år gammel mann fra Kristiansand er anklaget for å seile med seilbrett i fuglefredningsområdet Nordhasselstrand på Lista i Farsund.

Tre personer ble i fjor ilagt tre forelegg på 4 000 kroner for å seile i det forbudte området. Én av dem nektet å vedta forelegget, for å prøve saken for retten, og dette er derfor første gang en brettseiler straffeforfølges for miljøkriminalitet.

Surferne må vike for fuglen.

Nordhasselstrand på Lista er merket med forbudskilt mot vindsurfing. Men det er det noen som velger å se bort fra.

Foto: Marianne Jakobsen / NRK

Omstridt aktivitet

Det omstridte området Nordhasselvika på Lista regnes som et av landet beste steder for brettseiling i bølger, og mange seilere og surfere fra hele Norge bruker området.

Fylkesmannen i Vest-Agder har i flere år vært i dialog med surfsport-miljøet, og tillot ei prøveordning med noe sommerseiling i Nordhasselvika.

Men i 2008 satte Direktoratet for naturforvaltning ned foten for flere dispensasjonsordninger, og nedla totalforbud mot brettseiling, bølgesurfing og kiting på den aktuelle bølgestranda.

– Spennende rettssak

Nordhasselstrand på Lista.

Nordhasselstrand på Lista er populær blant brettseilere enkelte dager i året. Men området er fredet, på grunn av at en rekke fugler hekker her.

Foto: Mariannne Jakobsen / NRK

Brettseilerne mener deres aktivitet ikke forstyrrer sjøfuglen i området, og har slått ring om 35-åringen som nå skal i retten. Blant annet er det samlet inn nærmere 20 000 kroner til advokatutgifter. Flere advokater meldte seg også til tjeneste da brettseilermiljøet sa de ville prøve saken rettslig.

– Han var den uheldige som ble tatt. Vi er mange som har seilt der i ei årrekke, sier talsmann for brettseilermljøet, Morten Hemsett.

Han ser fram til at Lister tingrett samles 4. juni, da norske brettseilere for første gang går rettslig til kamp mot regelverket.

– Dette blir veldig spennende for oss å følge med på, og jeg vet at også Den norske turistforening er veldig interessert i å følge med på denne saken. jeg tror det er mange som vil sette av denne datoen og møte opp, så jeg håper at det blir plass i Lister tingrett, sier Hemsett.

– Ikke hverdagskost

At vindsurfere straffeforfølges for miljøkriminalitet, er ikke hverdagskost, sier politiadvokat Hellek Rue i Agder politidistrikt.

Flere brettseilere har før mottatt bøter, men ingen har tidligere prøvd saken i rettsapparatet.

– Det er første gang jeg har vært borti en slik anmeldelse fra oppsynsmyndighetene. Dette er ikke en type forhold som politiet har anmeldt. Så vidt meg bekjent er det første gang en slik sak behandles i retten, sier Rue.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,61 kr
Dyrest kl. 07 3,12 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %