Hopp til innhold

Telefonstorm om eiendomsskatt

Økt eiendomsskatt fører til et rush av reaksjoner i Arendal.

Tormod Vågsnes

Fungerende ordfører i Arendal, Tormod Vågsnes, sitter stort sett i telefonen hele dagen, for å svare på henvendelser om eiendomsskatten.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tormod Vågsnes, som er fungerende ordfører, har hittil fått 200 telefoner og e-poster fra folk som er misfornøyde med økninga av eiendomsskatten i kommunen.

Vågsnes bruker for tida mesteparten av dagen til å svare på klager og protester.

– Her er det full fart. Det har vært masse telefoner og henvendelse på e-post, men det er kanskje ikke så rart at mange reagerer på det som er sendt ut. Folk er overgitt. De synes takstene er for høye og at de må betale for mye skatt. Det er blitt store variasjoner sånn som det er nå, sier Vågsnes.

Forstår frustrasjonen

Han har bestemt seg for at alle som tar kontakt med kommunen om eiendomsskatten skal få svar.

– Jeg har som policy at alle de som vil snakke med den politiske ledelsen og gi uttrykk for sin frustrasjon, skal få anledning til det. Jeg håper jeg har klart å nå alle, sier Vågsnes.

Vågsnes forstår frustrasjonen hos mange innbyggere som nå får problemer med å betale skatten. Han prøver nå å finne ordninger som gjør at ingen skal behøve å ta opp lån for å betale regninga.

– Det må vi for all del unngå, derfor har jeg tatt kontakt med juridisk rådgiver på huset og mot KS sentralt for å se hvilke muligheter vi har.

– Dere planla å doble eiendomsskatten til 80 millioner kroner. Plutselig tar dere nå inn 106 millioner kroner. Er det ikke bare å droppe de siste 26 millionene?

– Jeg kan lover at vi ikke skal bruke mer enn 80 millioner på drift, så får vi se hva vi gjør med de siste 26 millionene.

Vil dele opp i tre terminer

Den kraftige økninga av eiendomsskatten i Arendal fører til at flere huseiere nå ber om få delt opp inn innbetalingene fra to til tre innbetalinger i året. Det kommer, lover rådmann Harald Danielsen.

– Vi har fått signaler om at det å skulle betale eiendomsskatten i bare på to terminer blir en belastning for folk. Akkurat i år har vi vanskelig for å få delt skatten inn i tre terminer, men intensjonen er å få det på plass fra neste år, sier Danielsen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %