Hopp til innhold

Full seier til Fjord Line

Kristiansand Havn tapte i saken mot Fjord Line, og må betale erstatning til rederiet.

Fjord Cat

Fjord Cat ble nektet adgang til Kristiansand havn. Havna må forberede seg på å punge ut til rederiet Fjord Line.

Foto: Kari Lea Hennestad / NRK

Fjord Line saksøkte havna for tapte inntekter . Rederiet søkte om å drive en katamaranrute mellom Kristiansand og Hirtshals sommeren 2009. Havnevesenet avslo søknaden og krevde helårsdrift og godstrafikk for at den nye ruten skulle godkjennes. Rederiet mente det ikke var grunnlag for slik drift og droppet derfor ruten, med medfølgende økonomisk tap.

Både Kystverket og departementet mente utestengelsen var ulovlig.

Les: Fjord Line får støtte

To millioner - foreløpig

Nå har Kristiansand tingrett bestemt at havna må betale saksomkostninger på to millioner kroner, skriver Fvn.no. . Tingrettens hovedkonklusjon er;

«Kristiansand kommune ved Kristiansand Havn KF er ansvarlig for det tap Fjord Line AS har lidt som følge av nektelsen av seilingsrettigheter for 2009 og det uhjemlede kravet om helårsdrift og godstransport som ble gjort gjeldende for 2008».

Erstatningssummen til rederiet blir avgjort i en senere sak. Dommen som nå er avsagt, dreier seg kun om erstatningsgrunnlag for tap av inntekter i to år foreligger eller ikke.

– En knusende dom

Ingvald Fardal

Ingvald Fardal kan i dag ikke si hvor stor erstatning rederiet vil kreve. (arkivfoto)

Foto: Fjord Line

Adm dir i rederiet, Ingvald Fardal er glad over seieren i denne rettsrunden.

– Jeg er kjempeglad for at vi har fått en knusende dom i vår favør. Dommeren har gitt oss medhold i hele vår argumentasjon, sier Fardal.

– Det aller viktigste er at vi får forutsigbarhet i forhold til Fjord Line ekspresslinjen mellom Kristiansand og Hirtshals. Det betyr mye for oss, men også for markedet og gjestene våre som nå kan være trygge på at denne ruten ikke bare går i 2010, men også i 2011 og årene framover.

Rederiet vil nå kreve erstatning. Hvor stort kravet blir er ikke klart.

- Det vil bli en ny rettsrunde i forhold til erstatningsbeløpets størrelse. Nå tok retten stilling til om norsk lov var brutt og om det utløste erstatningsplikt. Det har vi nå fått bekreftet er et klart ja på begge punkt. Erstatrning blir neste steg, sier Fardal.

Alvorlig for havna

Stein E. Haartveit

Haartveit og havna tapte på alle punkt. (arkivfoto)

Foto: Frans Kjetså / NRK

Dommen er alvorlig for Kristiansand Havn. Det sier havnedirektør Stein E. Haartveit i en pressemelding. Styret i Kristiansand Havn skal bruke noen dager på å avgjøre om de vil anke dommen.

- Dette er en dom vi tar svært alvorlig, og vi vil studere den nøye før det blir vurdert en eventuell anke. Dommen er alvorlig fordi i følge retten har Kristiansand Havn tapt saken fullstendig. Det innebærer at havnen står ansvarlig for de tap Fjord Line skal være påført i forbindelse med striden mellom Fjord Line og Kristiansand Havn. Vår håndtering av denne saken har vært gjort med den beste hensikt, men vi ser at retten ikke deler en slik oppfatning, sier Haartveit i en kommentar til dommen.

- Må få konsekvenser

Vidar Kleppe

Noen bør ta sin hatt å gå, sier Kleppe.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Vidar Kleppe, leder i Demokratene, mener avgjørelsen i tingretten må få konsekvenser for styreleder Terje Frigstad (Høyre) og de som utgjorde flertallet i havnestyret da vedtaket om utestengelse ble tatt.

– Dette må få konsekvenser. Vi kan ikke ha et styre i havna som ikke kan forholde seg til norsk lov. Dommen er en knusende seier til Fjord Line over et gjenstridig og et vanskelig havnestyre som har vist sviktende vurderingsevne.

– Frigstad er en hyggelig og grei kar, men han er blitt dyr for Kristiansand kommune. Han har kostet skattebetalerne bare til nå to millioner kroner som de er dømt til å betale i saksomkostninger. Og jeg tør ikke tenke på hva neste rettsinstans kan komme til å si når det gjelder erstatningsansvaret, sier Kleppe til NRK.

Blir sittende

Terje Frigstad

Frigstad fortsetter som styreleder

Foto: Aud Refseth / NRK

Terje Frigstad sier til NRK i ettermiddag at det per i dag ikke er aktuelt for ham å gå fra vervet som styreleder.

– Jeg vurderer ikke min egen stilling så langt.

Foreløpig har han bare fått skumlest dommen, men innrømmer at det ikke var lystig lesing.

- Det er en sterk og klar dom. Havnestyret skal ha styremøte tirsdag i neste uke og da vil vi vurdere det neste skrittet. Også anke vil da bli vurdert, sier Frigstad.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %