Hopp til innhold

Farsund-firma får bruke Ida-logo

Patentstyret har avgjort at et postordrefirma i Farsund har rett til å bruke fossilet Ida som varemerke.

70 cm lange fossilen "Ida"

Det 47 millioner år gamle fossilet ble en verdenssensasjon da det i mai ble vist fram for første gang. Nå kan Universitetet i Oslo miste retten til å bruke Ida-logoen på en rekke produkter.

Foto: Kari Gilberg / NRK

Patentstyret har avgjort første runde i striden mellom postordrefirmaet International Trade Service i Farsund og Naturhistorisk Museum i Oslo. Den gikk i favør av Farsund-firmaet.

Ida-koffert

Denne kofferten er en Ida-koffert fra International Trade Service.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK

– Vi har vurdert søknaden juridisk, og er inntilt på å registrere varemerket. International Trade Service var først ute, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Patentstyret til NRK.

I mai 2009 sendte Farsund-firmaet inn søknad om varemerkeregistrering av en Ida-logo, med navnet ”Ida” og en fossilfigur. Firmaet har blant annet brukt Ida-navnet på kofferter og lærprodukter i flere år.

LES: Firma kuppet logo til fossilet Ida

– Universitetet i Oslo har levert inn en protest der det anfører at varemerket var tatt i bruk før søknaden ble innlevert. Men vår vurdering er at ingen kan oppnå enerett etter varemerkeloven til et fossil eller en vitenskapelig oppdagelse. Man må kommersielt ha tatt varemerket i bruk. Vi vurderer at universitetet ikke har tatt varemerket i bruk, før International Trade Service leverte sin søknad i mai 2009, sier Boldvik.

(Artikkel fortsetter under video)

Video nsps_upload_2010_2_4_14_36_56_1174.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Svein Bjarne Nesbø leverte i mai 2009 inn søknad om varemerkeregistrering av en Ida-logo og navnet Ida. Det var en måned før Universitetet i Oslo søkte om varemerkebeskyttelse. SE VIDEO VED Å KLIKKE PÅ BILDET:

Ble irritert

Naturhistorisk Museum ble irritert da det ble klart at et sørlandsfirma kunne snappe varemerket foran nesa på eieren av det verdenskjente fossilet.

Paleontolog Jørn Hurum med fossilen "Ida"

Paleontolog Jørn Hurum med fossilen Ida.

Foto: Kari Gilberg / NRK

Nå har Patentstyret vurdert søknaden fra Farsund. Og de gir International Trade Service rett til å bruke logoen på en gruppe kommersielle produkter, blant annet på lær og lærvarer, verktøy og redskaper, kofferter og reiseffekter, glassvarer og porselen. Det eneste som mangler er en fullmakt før varemerket vil bli registrert.

Naturhistorisk Museum og Universitetet i Oslo kan klage på avgjørelsen, eller velge å bringe saken inn for en domstol.

– Universitetet har jo selv sagt at de burde ha søkt om varemerkebeskyttelse før. Hadde de søkt beskyttelse før de gitt ut med nyheten ville de ha fått det. Da hadde de stått sterkere, sier Boldvik.

Og Naturhistorisk museum i Oslo vurderer nå hva de skal gjøre etter at de tapte kampen om logoen med bilde av det verdskjente fossilet IDA. Det opplyser Advokat Cahtrine Møller Faaberg, men hun vil i dag ikke kommentere saken.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %