Hopp til innhold

Frykter utvannet KrF

Flere Kristelig Folkeparti-ledere på Sørlandet mener partiet står i fare for å miste sin sjel i kampen om flere velgere.

Video nsps_upload_2010_2_1_20_31_14_932.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video ved å klikke på bildet.

Utspillet fra nestleder Inger Lise Hansen om ja til homoeksteskap, endret Israel-politikk og en mer liberal alkoholpolitikk, vekker sterke reaksjoner.

Sigbjørn Horverak har tjent KrF i en mannsalder, både i fylkespartiet, i kommunestyret, og som ordfører i Bygland. Nestleder Inger Lise Hansens utspill om å modernisere partiet for å kapre velgere vekker harme hos Horverak.

– Det er noe av det alvorligste jeg har opplevd i mine 30 år som politiker. Vi er nå inne i en helt avgjørende fase for KrF, og for å bruke sportsspråket, så kom vi fryktelig skeivt ut på hoppet med den måten Inger Lise Hansen gikk ut på nå.

– Et helt annerledes parti

Horverak er en Israels-venn av rang og er sterkt imot homofile ekteskap. Det han frykter mest, er at KrF skal bli et utvannet folkeparti hvor K-en i KrF forsvinner.

– Jeg tror det er en liten flokk nå, som kanskje er i ferd med å bli større, som vil modernisere og gjøre oss om til et folkeparti for å favne videre. Vi har flere kristeligdemokratiske partier i Europa, man da mister man basisen av det som har vært KrF til nå. Da må det helt nye folk til og det blir et helt annerledes parti, sier Horverak.

Han blir ikke i partiet, dersom Hansens synspunkter blir regjerende i partiet.

– Dersom det blir en del av KrFs framtid at jeg skal gå inn for vinmonopol i Bygland, da kommer de ikke til å se meg i det partiet, det er i alle fall bombesikkert, sier Horverak.

Vil modernisere

Mellom fylkeslederen i KrF i Vest-Agder og stortingsrepresentanten fra Aust-Agder er det ingen tvil: KrF kan moderniseres uten å tape sin sjel.

– Ja, det kan KrF helt klart gjøre. Det er ingen som har sagt at det vil være smertefritt, men det kan KrF, for de verdiene vi bygger partiet vårt på, de står fast, sier Torhild Bransdal.

– Hvilken smerte tror du partiet må gjennom for å komme på offensiven?

– Alle vil framover, men ingen vil endre. Jeg er enig med Torhild Bransdal i at vi kan ta vare på grunnverdiene, de er konstante. Og så vil det hele tida være litt meningsbrytninger. Jeg synes det er viktig å slå fast at partiprogrammet ligger fast, enkeltutspill endrer ikke på det, og så skal vi være villige til å ta alle debatter, sier Kjell Ingolf Ropstad.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,61 kr
Dyrest kl. 07 3,12 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %