Hopp til innhold

Sykler tandem gjennom Sahara

Deres egen urin blir en viktig drikkekilde når to tøffe karer skal gjennom verdens største ørken på tandemsykkel.

Erik Gran Kvaase og Aleksander Gamme

Erik Gran Kvaase og Aleksander Gamme lader opp foran strabasiøs ørkenkryssing.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Sørlending Erik Gran Kvaase (39) og hans kollega Aleksander Gamme (32) er denne helgen på treningstur på Sørlandet for å forberede seg til ørkenreisen.

Sahara er neste like stor som Europa. Ørkenen skal krysses fra nord til sør - en strekning på 3500 km - på en tandemsykkel.

- Vi er ikke gått fra forstanden. Spenninga, utfordingen rundt og selve opplevelsen er faktorer som lokker, sier Kvaase.

Og lykkes de - kan de smykke seg med tittelen; førstemann gjennom Sahara på tandem.

Hør mer om tandemturen i Sahara

Renser egen urin

Tilgang til drikkevann blir en av flere tøffe utfordringer for Kvaase og Gamme. Én ukes etappe vil blant annet foregå i et område uten noen form vei, sti eller bebyggelse - kun langstrakte sanddyner.

– Med et forbruk på 10 liter vann om dagen må vi derfor trekke med oss rundt 150 kilo vann. I tillegg har vi med renseutstyr som gjør at 10 % av drikkereservoaret vil være vår egen urin, sier de.

Også store temperatursvingninger venter. Natttetemperatur kan gå ned til fra 0 grader til minus 10, og på dagen kan gradestokken stige til 35 - 40 grader.

Kameler i Sahara-ørkenen i Mauritania

Sand, sand og atter sand venter de to norske syklistene.

Foto: SCHALK VAN ZUYDAM / AP

Tett i tett i 60 dager

Men verken "tissevann" eller stekende sol skremmer. Det er helt andre ting de gruer seg til før de skal tilbringe to måneder sammen på sykkelsetet.

- For meg er det først og fremst det å være lenge vekke hjemmefra. Og også det monotone hardkjøret som venter hver dag. Men kanskje er det andre ting som dukker opp under turen - som blir det vanskeligste, sier Kvaase.

- Å sykle tandem er bokstavelig talt å sitte oppå hverandre i 60 dager. Det kan være en belastning, men det kan også være en styrke, sier Gamme.

Tandemsykkel

Tandemsykkelen.

Foto: Gamma/Pressemelding

Tilbyr læring underveis

Etter planen tar de første pedaltrøkk i januar - og venter å komme fram til målet i mars. Hele turen kan følges på deres nettside, hvor de også har laget et prosjekt for skoleelever.

- Vi har et undervisningsprosjekt som er rettet inn mot 6. og 7. klassetrinn. Det er et veldig slagkraftig pedagogisk verktøy. Man tar en reell spenningsfaktor - det å følge oss underveis - og bruker det i klassesammenheng. Vi har laget artikler og arbeidsoppgaver på forhånd. Disse publiseres ukentlig på våre nettside - og vi kommer med video, bilder og blogger underveis. Vi knytter det opp mot viktige miljøutfordringer - som ørkenspredning og global oppvarming, sier Kvaase.¨'

Dette har de gjort før i forbindelse med en ekspedisjon til Mount Everest. Undervisningsprosjektet høstet mange lovord den gang. Skoler som ønsker å følge prosjektet kan kontakte syklistene.


Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %