Hopp til innhold

Holder Støre ansvarlig

Knut Moland på Vegårshei holder utenriksminister Jonas Gahr Støre ansvarlig dersom sønnen Tjostolv dør i fengselet i Kongo.

Knut Moland

Pappa Knut Moland holder Jonas Gahr Støre ansvarlig dersom sønnen dør i Kongo.

Foto: Svein Johnsen / NRK

I et åpent brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre ber Knut Moland om at Støre reiser til Kongo og forhandler med presidenten.

Dødsdømte Tjostolv Moland er alvorlig syk og i følge pappa Knut Moland holder sønnen på å dø i fengselet i Kongo.

Knut Moland skriver i det åpne brevet til utenriksministeren at han holder Jonas Gahr Støre ansvarlig dersom de to dødsdømte guttene i Kongo dør i fengselet.

Hvis disse guttene dør i fengselet i Kongo,holder jeg deg ansvarlig.

Pappa Knut Moland

Ansvar for sønnen

Tirsdag holdt utenriksminister Jonas Gahr Støre en tale i Litteraturhuset i Oslo hvor han ga til uttrykk at flere i Norge burde være opptatt av kvinner i Kongo som blir utsatt for seksualisert vold i hjemlandet.

Anledningen var lanseringen av boken "Kvinner bærer halve himmelen" hvor Støre selv har skrevet forordet.

Knut Moland sier han er enig i at elendigheten i Kongo er stor, men mener Støre som norsk utenriksminister burde gjøre mer for å hjelpe de dødsdømte nordmennene i Kongo.

Moland ber om at Støre ikke feier under teppet at de to nordmennene i Kongo også blir utsatt for brudd på menneskerettighetene og at Støre som norsk utenriksminister også har et ansvar for dette.

Reiser ikke til Kongo

– Det foreligger ingen planer om at utenriksminister Jonas Gahr Støre skal dra til Kongo.

Det sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Marthe Lerberg Kopstad, til NRK.

– Vi følger med hele tiden, og er veldig opptatt av å sikre at legetilsynet for nordmennene er godt. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra de to om at dette ikke er tilstrekkelig, sier hun.

Hun gjentar overfor NRK det departementet har sagt hele tiden.

– Norge kan og skal ikke bryte inn i andre lands rettsprosesser. Vi har stor forståelse for at dette er en vanskelig sak for de pårørende. Men her er det slik at det er en nasjonal rettsprosess som går sin gang, og vi kan ikke blande oss inn i denne, sier Kopstad.


Her er brevet:

 Alexis Thambwe Mwamba og Jonas Gahr Støre i samtaler

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har hatt samtaler med Kongos utenriksminister, men blir nå ytterligere utfordret av faren til Tjostolv Moland.

Foto: Ellingvåg, Ørjan F. / Scanpix

«Utenriksminister Gahr Støre går ut i media og kritiserer medias dekning av Kongosaken. Han mener media burde fokusere på andre forhold i Kongo.

Kjære Gahr Støre jeg er enig med deg i at elendigheten i Kongo er enorm,og masse bør gjøres. Nå er det slik at du er Norges utenriksminister,og som sådan så er det vel Norges interesser og Norske borgeres interesser som kommer først. Nå sitter 2 norske borgere i Kongo dømt til døden bl.a for spionasje til fordel for Norge,et rent justismord,og dette er du fullt klar over. Tjostolv Moland holdt på å dø i cella natt til mandag av malaria. Han snakket og skrek i villelse ,kastet opp og var i høy feber. De lever i skitt og dritt og fukt,og kan dø når som helst. Alle tenkelige brudd på menneskerettigheter er begått mot dem. Kan du leve med dette Støre? Ønsker du virkelig å feie dette under teppet for å kjøre en annen agenda?

Jeg krever at du Jonas Gahr Støre reiser omående til Kongo,setter deg ned og forhandler med Kongos President. Få med deg EU,få med deg engelsk diplomati,bruk de midler du har.

Ta gjerne opp andre enorme problemer i Kongo med Presidenten ,bruk de midler som er nødvendig. Dette kan du klare.Clinton klarte det i Nord Korea,det var så visst ikke lettere med det forholdet som er mellom USA og Nord Korea. En amerikansk senator klarte å få ut en amerikansk borger fra Iran. Det er mulig. Du kan hvis du vil.

Hvis disse guttene dør i fengselet i Kongo,holder jeg deg ansvarlig. Jeg tror også en stor del av det norske folk gjør det samme. Kan du ikke redde norske borgere som er utsatt for de verste overgrep siden 2.verdenskrig,har du mistet enhver kredibilitet. Da bør du gå av.

I humanitetens og medmennesklighetens navn,få French og Moland ut nå før de dør.

Knut Moland»

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,7 kr
Dyrest kl. 08 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %