Hopp til innhold

Mestertyv og utbryterkonge

Ole Høiland fra Audnedal var en av Norges største mestertyver og utbryterkonger. Nå kommer det bok om mannen, som i 140 år hadde bankinnbruddsrekorden i Norge.

Ole Høiland

Mestertyven Ole Høiland hadde lenge den tvilsomme rekorden i utbytte etter bankinnbrudd. I 1835 stjal han 64 000 spesidaler, noe som i dag tilsvarer 12 millioner kroner. Denne rekorden ble ikke brutt før NOKAS-ranet.

Foto: Fotograf ukjent

Ole Høiland fra Audnedal var en bedre tyv enn den kanskje mer kjente Gjest Baardsen, mener forfatter Alf Christian Oddane, som nå har skrevet bok om storkjeltringen fra Sørlandet.

NETT-RADIO: Mestertyven Ole Høiland

På tross av sitt tvilsomme yrke, var Høiland en slags folkehelt på 1800-tallet på grunn av sine bragder, ifølge Oddana, som kaller Høiland mestertyv og utbryterkonge.

Ingen Robin Hood

Ole Høilands hule i Kristiansand

Nede i vannkanten ved 3. Stampe i Baneheia i Kristiansand, ligger den såkalte ”Høilandshåla”, der Ole Høiland skal ha rømt fra politiet.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Mestertyv var han fordi han var et geni på de forskjellige tyverier. Han klarte som regel å gjennomføre alle de tyveri-bragdene han hadde satt seg fore. Utbryterkonge var han fordi han var en mester i å rømme. Men han var ingen Robin Hood-skikkelse, som stjal fra de rike og gav til de fattige, som mange tror. Ole Høiland stjal fra alle han, sier Oddane.

– Hvordan ble du interessert i Høiland?

– Jeg har vært interessert i Høiland helt siden barnsben av. Mine kamerater leste Hardy-guttene, men jeg leste om Gjest Baardsen og Ole Høiland, som var mye mer interessant. Spesielt var jeg interessert i Ole Høiland, som ikke bare herjet på Sørlandet, men også i mine trakter i Rogaland, sier Oddane, som er fra Egersund.

Han begynte å skrive om Høiland allerede i 90-årene, men det ballet fort på seg. Oddane har mens han arbeidet vært på feltarbeid på Sørlandet, i Rogaland og i Oslo flere ganger. Nå har han laget ei bok med mange bilder og tegninger som illustrerer historien om mestertyven.

– Jeg har vært ute i distriktene der tingene skjedde og fått historiene fra de som sitter på sagnet om Høiland. Jeg har også vært på Akershus festning noen ganger og snakket med folk.

Kom seg gjennom sju ståldører

Ole Høilands mesterstykke var da han stjal 12 millioner kroner fra Norges Bank i 1835. Med det tyveriet satte han en rekord, som han beholdt helt til NOKAS-ranet i 2004.

– Dette var en rekord som han hele livet var meget, meget stolt av. I 1835 kom han seg gjennom sju ståldører i Norges Bank, blant annet hoveddøra, der det var en stor nøkkel med 14 hakk. Høiland fikk med seg 64 000 spesidaler etter innbruddet, noe som i dag tilsvarer 12 millioner kroner, forteller Oddane.

Alf Christian Oddane

Alf Christian Oddane med boka om Ole Høiland.

Foto: Johan Aakre

Spesidalerne etter tyveriet ble gjemt rundt forbi, blant annet i Oslo.

– Men uheldigvis ble mye av utbyttet funnet, slik at han ikke satt igjen med så mye. Men han brukte det han hadde igjen til å betale fangevoktere og medfanger for å få forskjellige tjenester.

Hadde ei høy stjerne

– Blant vanlige folk og medfanger hadde Høiland ei høy stjerne. Ole Høiland og Gjest Baardsen var bitre fiender på grunn av konkurransen dem imellom. Men Høiland var en folkehelt, ikke fordi folk fikk så mye av ham, men på grunn av alt han fikk til.

– Du er ikke redd for å idyllisere Ole Høiland og det han sto for?

– Nei, egentlig ikke. I forhold til dagens metoder med helikopter og det hele var dette så amatørmessig og på en helt annen måte, så jeg tror ikke akkurat at folk tenker sånn, sier Oddane.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %