Hopp til innhold

Venter økt havnivå på Sørlandet

Klimaforskerne tror havnivået kan stige med 75 centimeter langs sørlandskysten ved utgangen av vårt århundre, viser ny rapport.

Hav

Havet vil stige langs sørlandskysten viser fersk rapport.

Foto: unknown / Asbjørn Odd Berge/NRK

Private fond og næringslivet i Bergen har finansiert en rapport om virkningene av økt havnivå ved slutten av vårt århundre.

Klimaforskerne antar at havnivået kan stige med 75 cm langs sørlandskysten og kysten på Vestlandet.

Havet ventes å stige noe mindre i Nord-Norge og cirka 43 centimeter i Trondheim og Oslo.

Ber kommuner forberede seg

Norske kyst- og fjordkommuner bør begynne å forberede seg på konsekvensene av økt havnivå i framtiden. Mye kan gjøres med forholdsvis enkle midler hvis arbeidet starter raskt, viser den nye forskningsrapporten.

Konsekvensene blir størst på Sør- og Vestlandet, mens havnivået i Oslofjorden og Trondheimsfjorden bare vil stige 43 centimeter.

– Dette skyldes ikke at havet stiger mindre der, men at landet hever seg, sier professor Helge Drange ved Bjerknessenteret.

Ved stormflo vil vannet i slutten av dette århundret stå 2,37 meter over dagens normalnivå i Bergen og flere andre byer, antar forskerne. Normal vannstand vil være 75 cm over dagens nivå. Dette er ikke det verste alternativet, men det mest realistiske ut fra dagens kunnskap.

Verst i sør og vest

I Bergen vil den anslåtte økningen føre til at sentrale deler av byen blir oversvømmet ved stormflo. Det vil få alvorlige konsekvenser for næringsliv, kommunikasjon og annen infrastruktur, går det fram av rapporten, som er utarbeidet av blant andre Bjerknessenteret og Havforskningsinstituttet.

Professor Helge Drange ved Bjerknessenteret tror ikke det er mulig å stoppe oppvarmingen som fører til at havet utvider seg og isbreene smelter. Derfor må det settes i verk tiltak for å motvirke de skadene som vil oppstå. Andre land er for lengst i gang med planlegging for å møte den ventede økningen.

Lokale analyser

Drange sier at dette er første gang de konkrete virkningene av økt havnivå analyseres og tiltak for å motvirke dem legges fram. Han synes alle kyst- og havkommuner bør gjøre tilsvarende analyser.

Han peker også på at Bergen ikke har noen elv som renner gjennom byen og ut i havet, i motsetning til byer som for eksempel Drammen og Fredrikstad. Disse byene må også gjøre tiltak for at ikke elvene skal svulme opp ved utløpet når havet stiger.

– Et mulig tiltak er å bygge voller langs elvebreddene. Dessuten er det viktig at det tas hensyn til den ventede økning i havnivået ved nye utbygginger nær sjøen. Her har kommunene et ansvar i dag, men det trengs et lovverk for å styre dette, påpeker Drange.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %