Hopp til innhold

Har stengt 15 arbeidsplasser i år

Arbeidstilsynet frykter stadig dårligere sikring av bygningsarbeidere.

Arbeidsulykke

Arbeidstilsynet på inspeksjon etter at en anleggsarbeider falt 15 meter ned fra ei bru under bygging av ny E18 i Grimstad i september i fjor.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hver femte arbeidsplss som blir kontrollert av Arbeidstilsynet har for dårlig sikring av sine ansatte og i år har tilsynet stengt 15 arbeidsplasser på Agder på grunn av sikkerhetsmangler.

Tilsynet får stadig inn meldinger om bygningsarbeidere som jobber med for dårlig, eller helt uten, sikring.

Alf Helgeland

Seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Trangere tider og større konkurranse får mye av skylda for manglende sikring, sier seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet.

– Vi hører ofte at «skulle vi fulgt reglene hadde vi tapt anbudet». Økonomi er et sentralt punkt, sier Helgeland.

– Burde vært mer bevisste

Arbeidstilsynet finner stadig arbeidere uten hjelm og sele som jobbet høyt oppe i lufta på dårlige stillaser. Det opplever også at mange firma ikke vurderer risikoen ved det arbeidet som skal gjøres.

– Vi mener at med fokuset vi har hatt de senere år, burde byggherrene og entreprenørene være mye mer bevisste. Det handler om å ha enkle rutiner som gjør at man vurderer risikoen for arbeiderne. At vi fra tid til annen kommer på byggeplasser som er helt usikret er ikke godt nok, sier Helgeland.

Lang liste

Lista over arbeidsulykker i Agder-fylkene er lang. Her nevnes noen eksempler: I februar omkom en mann på en byggeplass i Arendal etter å ha fått en stabel med materialer over seg. I mai havnet en mann på sykehus etter å ha fått en pall med flere hundre kilo glass over seg i Arendal.

I oktober i fjor fikk en ung lærling brannskader etter jobb i en transformator i Fevik. Uka før fikk en annen lærlig brannskader etter jobb på et kjøpesenter under bygging i Kristiansand. I august i fjor reiv to arbeidere ned asbestplater uten verneutstyr på en arbeidsplass i Arendal. I september i fjor falt en anleggsarbeider 15 meter ned fra ei bru under bygging av ny E18 i Grimstad og Arbeidstilsynet stanset arbeidet umiddelbart.

– På en byggeplass i Kristiansand der det bygges et stort næringsbygg, fant vi forrige uke fem-seks mann som jobbet helt usikret sju-åtte meter over bakken. Det var sterk vind den dagen og det er klart at da er det bare et spørsmål om tid før noe går galt, sier Helgeland.

– Må ta ansvar

Helgeland er overrasket over hvor mange som ikke tar hensyn til sikkerheten. Han sier statistikken må endres og at antall arbeidsulykker må ned.

Byggherrer og entreprenører kan få bøter om de ikke tar hensyn til sikkerheten og Helgeland tror bøtenivået er på vei opp. Bøtene som gis er fra 50 000 kroner og oppover. Den siste bota som ble gitt var på 150 000 kroner.

– Alle har et ansvar her. Byggherren har ansvar for å se til at hovedentreprenøren gjør jobben sin, mens hovedentreprenøren har den sentrale jobben med å se at alle underentreprenørene gjør det de er satt til. Når de bryter sine retningslinjer, eller ikke har retningslinjer, bør hovedentreprenøren gå inn og stoppe arbeidet. Det opplever vi alt for ofte at de ikke gjør. De godtar at det jobbes i høyden uten sikring, sier Helgeland.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %