Hopp til innhold

Vil ha dobbelt så mange gauper

SV i Aust-Agder mener at gaupebestanden i Norge må mer enn fordobles, til 1 000 individer.

Gaupe

Gaupe (Illustrasjonsfoto)

Foto: Namskogan Familiepark

Norge har en gaupebestand på 450 dyr. Nå vil SV i Aust-Agder bygge opp bestanden på linje med det man har i Sverige, noe som vil bety en norsk bestand på 1 000 dyr, og derav minst 200 reproduserende hunner.

Skal felle 119 dyr

I uttalelsen fra årsmøtet i Aust-Agder SV, heter det at i sju av landets åtte rovviltforvaltningsregioner, skal det felles eller vil det bli felt i alt 119 dyr. Kvoten er fastsatt til 28 dyr i Region 2, som omfatter fylkene Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. I Region 1, fylkene Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, er det derimot innført kvotefri jakt som innebærer at man kan skyte så mange gauper man vil og kan i regionen i løpet av jaktperioden.

Gaupa er sårbar

Gaupa, Skandinavias eneste viltlevende kattedyr, har i dag status som sårbar på Norsk Rødliste. Beregninger viser at en har en gaupebestand på ca. 450 dyr. Stortinget har vedtatt et bestandsmål for gaupe på 65 ynglinger årlig, i motsetning til Sverige der man bygger opp til minst 300 årlige ynglinger innenfor egne grenser.

Minst tusen gauper

Aust-Agder SV mener at Norge har et klart ansvar for å ta vare på gaupa i en levedyktig bestand. Og i likhet med svenskene, bør Norge la EUs habitatdirektiv gjøres gjeldende. Dette innebærer, for gaupas del, at en levedyktig bestand bør være på minst 1 000 individer med minst 200 reproduserende hunner.

Aust-Agder SV mener videre at kvotejakt ikke kan settes i gang før bestandsmålet er nådd, og at jakt-tida må reduseres til fra 01. – 31. mars, det samme som i Sverige.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %