Hopp til innhold

Flere tvinges av fedre

Antallet henvendelser om tvangsekteskap på Sørlandet har eksplodert.

Brudepar
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap har fått over 50 henvendelser fra Sørlandet hittil i år.

Det er nesten dobbelt så mange som på samme tidspunkt i fjor.

Unge jenter har liten frihet. De kontrolleres og trues av sine fedre og brødre, forteller prosjektleder Monica Berge i Røde Kors.

Det handler om sterk kontroll, om frihetsberøvelse, om vold, trusler om tvangsekteskap - og trusler om å bli utsøtt, sendt tilbake eller drept.

Monica Berge, Røde Kors

Stadig flere ber om hjelp

Prosjektleder Monica Berge ved den landsdekkende Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap merker økt pågang. I løpet av årets første ni måneder har de fått 53 henvendelser fra Sørlandet - mot 29 på samme tidspunkt i fjor.

- Røde Kors opplever en økning av henvendelser fra Sørlandet - både når det gjelder tvangsekteskap og andre former for æresrelatert vold, sier Berge.

- Det handler om sterk kontroll, om frihetsberøvelse, om vold, trusler om tvangsekteskap - og trusler om å bli utsøtt, sendt tilbake eller drept, sier Berge.

Overvåkes av fedre og brødre

Minoritetsrådgiver Lene Biørn ved Kvadraturen skolesenter i Kristiansand bekrefter at flere jenter på Sørlandet - med bakgrunn fra Midtøsten - opplever at fedre og brødre tar full kontroll over livene deres.

LES OGSÅ: Innsats mot tvangsekteskap

Tenåringsjenter blir passa opp av eldre brødre på skolen. Telefonen blir kontrollert eller inndratt. Bruken av internett overvåkes.

- De opplever at de ikke får lov til å gå ut utenom skoletid, at de ikke kan ha mobiltelefon - eller at de må ha et ekstra sim-kort som de holder skjult fordi telefonen blir kontrollert, sier Biørn.

Hun tror et blikk inn i hverdagen til disse jentene ville overraske mange på Sørlandet.

- De ville blitt overrasket både over omfanget og hva som skjer, sier Biørn, som i løpet av noen knappe sommeruker og en kort høst har vært i kontakt med 5-10 unge på Sørlandet som er i ferd med å bli gifta - bort mot sin vilje.

Også gutter tvinges

Både Monica Berge i Røde Kors og minoritetsrådgiver Lene Biørn ser en klar trend: Flere saker handler om at gutten ikke vil gifte seg med familiens utkårede.

- Gutter er blitt mer bevisst på at de også kan få hjelp når de havner i situasjoner hvor de giftes bort mot sin vilje. Antall henvendelser fra gutter er økende, sier Berge.

Mange fra Midt-Østen

Nasjonaliteter hvor arrangerte ekteskap er vanlig, er godt representert på Sørlandet.

- Det er bosatt en god del flyktninger på Sørlandet som kommer fra de områdene, f.eks. Midt-Østen, hvor arrangert ekteskap er vanlig. Da tenker jeg Iran, Irak og Syria, sier Biørn.

Hva slags hjelp som finnes i det offentlige hjelpeapparatet - er avhengig av jentas eller guttens alder. For de under 18 år, blir det sendt bekymringsmelding til barnevernet - som tar saken videre.

Hvis jenta eller gutten er over 18 år blir det i stor grad opp til dem selv. Krisesenter er et alternativ, eller i de verste tilfellene kan den unge få hjelp fra politiet og bli flyttet til hemmelig adresse.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %