Hopp til innhold

Idrettsutøver ble narkoman

Doping kan være porten til narkotika, mener politiet.

Rykter om ny dopingavsløring

Bruk av dop i idrettsmiljøer kan være porten til narkotika, ifølge politiet (Illustrasjonsbilde)

Foto: JOEL SAGET / AFP

Ungdommer som begynner med doping for å oppnå en muskuløs kropp, kan ende opp som narkotikamisbrukere. Det er en av erfaringene politiet i Arendal har gjort etter å ha sett hvordan enkelte unggutter er blitt forvandlet til vrak i løpet av få år.

-Dessverre ser jeg at veien fra dopingmidler som anabole steroider over til andre stoffer ikke er lang. En 16-åring i Arendal ble på tre år forandret fra en sunn gutt som drev med idrett til et totalt forfall som narkoman, sier politibetjent Torbjørn Trommestad i Arendal til NTB

Startet kur

Trommestad forteller at gutten begynne med en kur russere da han var 16 år. Etter at dopingmisbruket hadde pågått en tid, ble det litt amfetamin for å få mer ut av treningen. Så måtte han røyke litt hasj eller ta beroligende midler for å få sove om natta.

I dag er 16-åringen narkoman. Han skiftet ut hele vennekretsen og fikk venner innenfor kriminelle miljøer. Og denne utviklingen er ikke uvanlig hos gutter som begynner med anabole steroider.
-De kan framstå som sunne utenpå, men inne i hodet er det fullstendig kaos. Aggressivitet og depresjoner er vanlig hos dopingbrukere, sier Trommestad.

Studier

Sammenfall mellom dopingmisbruk og narkotikamisbruk er godt kjent fra flere studier. En undersøkelse gjennomført av Ståle Pallesen i Bergen i 2006, viser at de som bruker dopingmidler også har en tendens til å bruke narkotika og alkohol. -Men det har vært lite oppmerksomhet knyttet til doping som en inngangsport til narkotiske stoffer, sier Trommestad.

Dop piller anabole steroider

Sammenfall mellom dopingmisbruk og narkotikamisbruk er godt kjent fra flere studier.

Foto: Dopbeslag. Illustrasjon / NRK

Frode Hestnes i Antidoping Norge påpeker at mange kroppsbyggere som bruker doping, også tar i bruk sentralstimulerende midler som efedrin, amfetamin og kokain for å gå ned i vekt. Derfra kan veien over til enda hardere stoffer vært kort, sier Hestnes. Han kjenner også til at distribusjonen av disse stoffene kan skje gjennom de samme kanalene og være en del av det samme kriminelle nettverket.

Beslagene har økt

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge sier beslagene av dopingmidler i Norge har økt de siste årene.
-Noen i disse ungdomsmiljøene tyr til slike midler for å få en kropp de ønsker seg. Men det er vanskelig å si hvor mange brukere det finnes i Norge, sier Solheim til NTB.

Antidoping Norge startet i 2007 et forebyggende antidopingarbeid i noen kommuner med støtte fra Helsedirektoratet. Bergen, Stjørdal og Arendal ble plukket ut til å være pilotkommuner. Nå skal seks nye kommuner komme med i dette arbeidet. Kommunene som blir plukket ut, får gratis opplæring om dopingmidlenes virkninger og bivirkninger, men må selv stå for organiseringen av arbeidet.

Ressurspersoner

-Vi henvender oss til politi, kroppsøvingslærere, rusmiddelkontakter, sosialarbeidere, lærere, ledere i ungdomsklubber, trenere på treningssentre kort sagt personer som har med ungdom å gjøre. De får kunnskaper om doping og kjennetegn på misbruk, opplyser Solheim.

Dette skjer for at voksenpersonene skal være i stand til å ha en samtale med ungdommer som selv tror de vet alt om dopingmidlenes virkninger.
-Ofte ser vi at unge mennesker som bruker dopingmidler selv mener at de kan mye om hvordan de virker. Det de ikke skjønner, er at bivirkningene ikke står å lese om på nettet, eller blir tatt opp av selgerne, sier Solheim.

Liberalt lovverk

Norge har den mest liberale dopinglovgivningen i Skandinavia. Det er tillatt for mosjonister å besitte dopingmidler til eget bruk, men forbudt å oppbevare dem for salg. Det er forbudt å selge, men ikke forbudt å kjøpe. I Sverige er lovverket strengere. Der er det nå også forbudt å besitte dopingmidler til eget bruk.

Rusmisbruker

Illustrasjonsbilde

Foto: Jon Eeg / Scanpix

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %