Hopp til innhold

Innelåst uten mat og vann

Ei kvinne må kvitte seg med flere hunder etter omfattende tilsynssvikt.

Hunde-oppbevaring

Ei kvinne fra Lyngdal må kvitte seg med flere hunder etter at Dyrvernsnemda avdekket omfattende tilsynssvikt ved kennelen hun driver. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Dyrvernsnemda avdekket fredag omfattende tilsynssvikt ved en kennelen på Kvås. Om lag 40 voksne hunder og åtte valper var innelåst uten mat og drikke.

Kvinna, som driver hundeoppdrett på kennelen, var på en hundeutstilling et annet sted i landet da nemda aksjonerete, skriver fvn.no.

- Dette er kritikkverdige forhold. Kvinnen hadde reist bort og hadde ikke sørget for tilsyn. Ingen ga hundene mat eller drikke, sier Trond Hennestad, leder for Dyrevernsnemnda i Lyngdal, Farsund, Lindesnes og Kvinesdal, til avisa.

Oppførte seg aggressivt

Personer fra dyrevernet og Mattilsynet måtte selv gi noen av hundene vann i løpet av helga. Samtlige var innelåst i uthuset og i bolighuset på gården. I buret i uthuset var det ikke en gang satt ut vannskåler.

- Det er særlig den manglende tilgangen til vann som gjør denne saken alvorlig, understreker Hennestad.

Flere av hundene skal ha oppført seg svært aggressivt, noe som gjorde at dyrevernet ikke fikk gitt drikke til alle.

- Ble sett etter

Hundeeieren kom tilbake til kennelen søndag kveld og ble da møtt av dyrevernet. Hun hevdet at hun hadde sørget for tilsyn av hundene, men ble etter kort tid avslørt, skriver fvn.no.

Kvinna oppga navnet på en person hun skulle ha bedt om å ta seg av foringen. Vedkommende uttalte først at han hadde tatt seg av foringen, men ifølge Dyrevernsnemda er det kommet fram at det ikke har blitt gjort.

- Han som skulle fore hundene sier til meg at han har vært her, mens Dyrvernsnemda sier til meg at han ikke har vært her, sier kvinna til avisa.

Ikke første gang

Kvinna skal i lengre tid ha drevet oppdrett og salg av valper og nemda mener det ikke er første gang hun har reist fra hundene uten tilsyn en hel helg. Kvinna mener derimot at hun er mer sammen med hundene sine enn de fleste i og med at hun er hjemme hele dagen.

Også i fjor var dyrevernet på besøk ved kennelen. Da hadde kvinna om lag 30 hunder på gården. Dyrevernet mente at ettersynet av hundene ble for mye for kvinna, og hun inngikk den gangen en avtale med dyrevernet om at hun skulle redusere antallet.

Granskningen i helgen ble satt i gang etter en bekymringsmelding. Nå har Dyrevernsnemnda bestemt at kvinna må kvitte seg med de fleste av hundene.

- Hun må foreta en kraftig reduksjon. Men vi må gå litt i tenkeboksen før vi bestemmer oss om hun skal få beholde et fåtall hunder. Hun holder nå på med å selge eller omplassere hundene, sier Hennestad.

Kvinna sier til avisa at hun nå selv har valgt å avslutte og legge ned kennelen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %