Hopp til innhold

Fikk refs for ukultur

Partisekretær Martin Kolberg kritiserte  partikollegene i Vest-Agder for ukultur.

Martin Kolberg

Martin Kolberg kritiserte partikulturen i Vest-Agder Arbeiderparti

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

På slutten av sin timelange tale til årsmøtet i Vest-Agder Arbeiderparti i Mandal lørdag ettermiddag, rettet Martin Kolberg sterk kritikk til håndteringen av personstriden i fylkespartiet.

- Det som har skjedd i forkant av dette årsmøtet er ikke i tråd med det som er kjennetegn på Arbeiderpartiets kultur, sa Kolberg og fortsatte med å si at alle har ansvar for partiets styrke, situasjon og hvordan partiet oppfattes blant velgere og befolkningen i sin alminnelighet.

Partikultur

Kolberg fortsatte med å si at Arbeiderpartet er et åpent og demokratisk parti der medlemmene skal ha egne meninger og standpunkter.

- Ydmykhet og respekt for andres meninger er en avgjørende side av vår partikultur. Meningsforskjeller og motsetnigner er bra og nødvendig, men kan bli en plattform for nor annet enn for uenighet, sa Kolberg og fortsatte med at dette er politikens vesen og at "sentralisering og servilitet  i denne sammenheng er en farlig fiende", som han uttrykte det.

Lojalitet

Partisekretæren fortsatte med å si at for alle de demokratiske mekanismene skal fungere, er det et nøkkelbegrep som står over alt.

- Det er lojalitet og med det mener jeg det reelle inholdet i begrepet. Det er lojalitet til partiets formål og vanlige menneskers posisjon i samfunnet. De er lojalitet til partiet for å sikre politisk kraft og tillit. Og ikke minst lojalitet til partiets kultur om åpenhet, respekt og demokrati og lojalitet til vedtektene, sa Martin Kolberg og presiserte at vedtektene ikke må brukes slik at bestemmelsens bokstav manipuleres.

- Dette må ta slutt

- Det er en partisynd og gjør en hvilken som helst konflikt bare verre og vanskeligere. Lojalitet er ikke å late som det er enighet for så i neste øyeblikk å gjøre noe annet eller det motsatte, eller å ta alt i verste mening. Noen av disse punktene er brutt i forløpet til dette årsmøtet. Hvis noen her føler seg truffet av et eller flere av disse punktene bør de straks ta de til seg. Dette må ta slutt, slo Kolberg fast.

Han presiserte at det han sa var rettet mot hele årsmøtet og ville ikke nevne hverken navn eller grupperinger, men med klar adresse til kamphanene i fylkespartiet sa Kolberg at definisjonen på en fraksjon er en gruppe der lojaliteten til gruppen er større enn lojaliteten til partiet.

Tilgivelse

Kolberg avsluttet talen med å se etter en vei ut av uføret, og sa at en vei er tilgivelse.

- Den eller de som tilgir taper aldri. Ikke slik at alt kan glemmes, men at partiets stabilitet og kraft gjenreises. Den andre veien ut er at medlemmene må bestemme. En hver beslutning må ha sin forankring hos medlemmene.

Martin Kolberg avsluttet med å be årsmøtet om la det han hadde sagt synke inn og si og mene det de mener er rett, men til det beste for partiet.

Valget

Underliggende for hele Kolbergs tale er striden om ledervervet i Vest-Agder Arbeiderparti. Det har vært til dels harde personangrep i kampen, spesielt mellom Terje Næss fra Krisiansand og Rolf Terje Klungland fra Kvinesdal. Næss lanserte for et par uker siden Trond Blattmann som kandidat til ledervervet etter at Berit Kittelsen fra Vennesla trakk seg. Det gjorde hun etter at Vest-Agder AUF lanserte Rolf Terje Klungland som kandidat, for ikke å bidra til splittelse i partiet.

LES: Klungland favoritt

Valget av ny leder i Vest-Agder Arbeiderparti skjer sent i ettermiddag og slik det ser ut akkurat nå har Blattmann og Klungland omtrent like stor tilhengerskare. Det er ventet at det blir et jevnt og spennende valg.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %