Hopp til innhold

Utvider barnehjemsgranskingen

Kristiansand kommune vil utvide erstatningsordningen for barnhjemsbarn til å gjelde alle som har hatt tilsyn av barnevernet.

Barnevern (Illustrasjonsfoto)
Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

Kristiansand kommune vil utvide ordningen med gransking og erstatning for barnehjemsbarn til å gjelde alle som har fått omsorg eller tilsyn av kommunen.

I dag omfatter ordningen personer fra fire barnehjem i Kristiansand i perioden fra 1954 til 1980.

Alle som har fått kommunal omsorg

- Nå foreslår vi å utvide ordningen til å gjelde alle institusjoner fram til 1993 og ubegrenset bakover i tid, sier prosjektleder i Kristiansand kommune Maria Bergsagel.

- Det gjelder de som har vært tatt inn under omsorg av Kristiansand kommune fram til 1993, da den nye barnevernsloven kom. Bakover i tid er det ingen begrensninger. Dette gjelder fosterhjemsbarn, de som har gått på spesialskoler, skolehjem og generelt alle barnevernsinstitusjoner

Alle kommuner på Agder

Maria Bergsagel sier at Vest-Agder fylkeskommune er invitert til å være med på ordningen for de barna den har hatt omsorg for fra 1980 til 1993. Neste etappe er å få med seg kommunene og fylkestinget i Aust-Agder.

Fylkestinget får saken til behandling på nyåret, men allerede om en uke skal Kristiansand formannskap ta stilling til forslaget. Maria Bergsagel sier at både det politiske og administrative apparatet i Kristiansand kommune er oppsatt på at prosjektet skal settes ut i livet fortest mulig. Hun opplever at alle prioriterer dette høyt.

Handler om ansvar og omsorg

- Det er fordi alle vil ta et ansvar og vise omsorg for de menneskeliv som har fått en dårlig start. Jeg blir veldig rørt over politikere og administrasjonen for at de vitterlig legger til grunn et godt menneskesyn for å inkludere en gruppe mange mener er utstøtt. Det er det virkelig grunn til  vær stolt over, sier Bergsagel. 

Forslaget som nå kommer til politisk behandling, er altså en utvidelse av en eksisterende ordning. Bergsagel sier at de allerede har gjort nyttige erfaringer i granskingen av de rundt 70 barna som var i de fire barnehjemmene i Kristiansand fra 1954 til 1980.

 

Overgrep mot barn
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Lege sår

- Etter min mening har granskingsutvlaget gjort en god jobb og de berørte parter har fått tillit til hverandre, sier Bergsagel.

Hun forteller at tilbakemeldingene hun har fått fra dem det gjelder er gode, men mange går gjennom smertefulle prosesser med å gjenoppleve det de ble utsatt for på barnehjemmene.

- Dette åpner mange sår, og derfor må vi også legge til rette for at disse sårene kan lukkes og leges igjen, sier prosjektleder Maria Bergsagel.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,61 kr
Dyrest kl. 07 3,12 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %