Hopp til innhold

Får ikke bruke studenter - dropper storsatsing på Cats

Det blir ikke noe av Kilden kulturhus i Kristiansand sin storsatsing på musikalen Cats i utendørsamfiet i Fjæreheia i Grimstad neste sommer. Kilden og fagforbundene ble ikke enige.

Cats musikal

Planen var å sette opp musikalen Cats i Fjæreheia neste sommer. Men det blir ikke noe Rum Tum Tugger og Grizabella likevel.

Foto: GREG WOOD / Afp

Årsaken til at det ikke blir noe kattemusikal i amfiet i Fjæreheia er strid rundt bruken av rundt 50 avgangsstudenter fra Bårdar og Universitetet i Agder i forestillingen. Man kom ikke til enighet om avtale om lønn for praksisstudenter under prøveperioden.

– Det er beklagelig at fagforeningene hindrer en praksisopplæring som både teatret og skolen er blitt enige om, sier rektor på Bårdar Akademiet til NRK.

Endelig avslag

– Nå har vi fått et endelig avslag fra forbundet på vår søknad om å tilby praksisplasser til 51 studenter i forbindelse med Cats, sier Birgit Amalie Nilssen, som er påtroppende teatersjef ved Agder Teater.

Birgit Amalie Nilsen

Birgit Amalie Nilssen er påtroppende teatersjef ved Agder Teater.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I halvannen måned har hun forsøkt å få til en avtale med Norske Dansekunstnere, Musikernes Fellesorganisasjon og Norsk Skuespillerforbund – uten å lykkes. Dermed får ikke publikum høre «Memory» eller noen av de andre kjente låtene fra Andrew Lloyd Webbers musikal.

– Hele bakgrunnen for å gå i gang med dette prosjektet var å tilby praksisplasser til studenter. Når vi nå ikke får gjøre det som et praksisprosjekt er det ikke noe grunnlag for å fortsette prosjektet, sier Nilsen.

– Man skal ha betalt for alt

Kilden ønsket å gjennomføre Cats i steinbruddsscenen like utenfor Grimstad som et praksisprosjekt for avgangsstudenter fra Universitetet i Agder og Bårdar Akademiet, men har nå bestemt seg for å utsette musikalen på ubestemt tid.

– Jeg synes det er ryddig av Kilden å utsette dette. Det er en særdeles krevende oppgave å livnære seg som skuespiller. Og det er forbundets oppgave å verne om de arbeidplassene som finnes, sier forbundsleder Hauk Heyerdahl i Norsk Skuespillerforbund.

Han var med på å avslå det endelige tilbudet fra Kilden. Her het det at elevene skulle ha innstudering og premiere som en del av sitt pedagogiske opplegg, men at de skulle få betalt full tarifflønn for å spille forestillinger.

– Dette er en måte å skaffe seg billig arbeidkraft på

Hauk Heyerdahl, leder i Norsk Skuespillerforbund

– Det finnes en avtale som åpner opp for bruk av elever i profesjonelle oppsetninger. Men ikke i det omfanget det her er snakk om. Man skal ha betalt for hele den perioden man spiller. Både forestillingene og også i prøveperioden. Men vi ser på det slik at dette er en måte å skaffe seg billig arbeidkraft på, sier forbundslederen.

– Ikke billig arbeidskraft

Birgit Amalie Nilsen avviser at Kilden har vært ute etter billig arbeidskraft.

– Det har vi absolutt ikke vært ute etter. Cats hadde vært et veldig dyrt prosjekt for oss å gjennomføre. Fordi det var viktig for å investere i disse studentene, investere i deres kompetanse og gi dem virkelig profesjonelle rammer rundt seg, slik at de skulle oppleve en helt reell praksisplass, sier hun.

Nilsen etterlyser et tydeligere regelverk når det gjelder bruk av praksisplasser.

– På den måten kan vi slippe denne typen tvistesaker i fremtiden. For det er ikke første gang vi opplever dette. Dette skjer hvert år, så nå er det på tide å få et godt regelverk slik at vi kan få en forutsigbarhet for bransjen, sier Nilsen.

Hauk Heyerdahl er skeptisk.

– Vi er helt klart åpne for å være i dialog og diskutere hvordan vi kan løse dette med praksisplasser. Men i utgangspunktet er vi skeptiske til det. Vår oppgave er å verne om de profesjonelle, de veldig få arbeidsplassene som finnes for profesjonelle skuespillere, sier Heyerdahl.

– Å få delta er lønn nok i seg selv

I 2009 var 30 Bårdar-elever med på å sette opp musikalen «Jesus Crist Superstar» på Det Norske Teatret i Oslo, uten at de fikk betalt for det.

Det å få være med, er lønn nok i seg selv, mente rektor ved Bårdarakademiet, Hilde O. Haugan den gang.

– De får selv en enorm erfaring med seg. De får med en erfaring om bransjen, og de knytter kontakter for senere å jobbe i det profesjonelle. Å gjøre det parallelt på skolen, ser jeg på som en styrke for norsk kulturliv, sa hun til NRK.

Gjennom flere år har studenter ved Bårdarakademiet fått praksis i oppsetninger som «Hamlet» på Nationaltheatret, «Grease» i Oslo Spektrum og «Peer Gynt» i Egypt, under Ibsenjublieet i 2006. Felles for dem alle er at de har deltatt for liten eller ingen lønn.

– Beklagelig

I en e-post til NRK nå skriver rektor Hilde O. Haugan ved Bårdar Akademiet at det er beklagelig at fagforeningene hindrer en praksisopplæring som både Agder teater og skolen er blitt enige om, og som følger retningslinjene i en eksisterende avtale.

Skolen vil organisere en annen oppsetning for studentene, men synes det er synd de ikke får oppleve å spille i Fjæreheia. Det synes teatersjef Nilsen også, som likevel lover at det blir en forestilling i steinbruddet til sommeren – bare ikke Cats, og ikke med avgangsstudentene fra Bårdar.

– Det kommer til å bli en kjempefest for publikum i steinbruddet i Fjæreheia likevel. Det blir ikke noe Webber. Men akkurat nå er jeg fryktelig trist for alle studentene som har mistet praksisplassene sine, sier Nilsen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,61 kr
Dyrest kl. 07 3,12 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %