Hopp til innhold

Mener Fatimas smerter ble oversett

Norsk pasientforening kommer med sterk kritikk av Grimstad kommune for måten psykisk utviklingshemmede Fatima har blitt behandlet på ved institusjonen Landviktun i Grimstad.

Norsk Pasientforening kommer med sterk kritikk av Grimstad kommune for måten psykisk utviklingshemma Fatima har blitt behandla på. Foreninga mener trettito-åringen har fått mangelfull behandling.

Fatima sammen med søsteren Saka Maljicaj.

Foreningen har gått systematisk gjennom saken til Fatima, og mener den pleietrengende 32-åringen har fått feil medisiner og at sterke smerter er blitt oversett.

– Vi synes det er alvorlig ut fra det vi kan vurdere. Det dreier seg om mangelfull diagnostisering, om oversette symptomer og smerter og om sviktende medisinsk behandling. Det er de hovedpunktene der vi mener det har vært svikt, sier rådgiver Tove Hanche-Olsen i Norsk pasientforening til NRK.

LES: Slår alarm om omsorgssvikt

– Forsto ikke alvoret

Historien rundt Fatima vakte sterke reaksjoner da NRK fortalte om forholdene rundt den pleietrengende kvinnen tidligere i vinter.

Fylkeslegen reiste da tilsynssak etter påstander om mangelfull behandling og tilsyn, og en pårørende søster som selv måtte sørge for å få den alvorlig syke kvinnen innlagt på sykehus i julen. Resultatet fra fylkeslegen er ventet om en måneds tid.

Norsk Pasientforenings egen lege har blant annet gått gjennom journalene i saken til Fatima, og hevder kommunen ikke ser ut til å ha forstått alvoret, selv om de har innrømmet enkelte feil.

– Det er mye som tyder på at det ikke er nok, synes vi. Det fremsto ingen beklagelse, men en slags motstrebende innrømmelse at man kunne håndtert situasjonen annerledes, sier Hanche-Olsen.

– For oss virker det som om ledelsen ikke hat tatt helt inn over seg at det er søsterens innsats som i stor grad klarte å fange opp de problemene som Fatima har. Og uten hennes innsats ville pasienten hatt enda større lidelse så lenge ikke pasienten ble fulgt opp, sier hun.

LES: Fylkeslegen ser på Fatima-saken

LES: Lover gjennomgang etter alarm om omsorgssvikt

Kommunen tar selvkritikk

Helse- og sosialsjef Ivar Lyngstad i Grimstad kommune sier de nå tar selvkritikk for at pasienten ikke kom raskt nok til lege.

Ivar Lyngstad

Kommunalsjef i Grimstad, Ivar Lyngstad beklager nå overfor Fatima og hennes pårørende.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Vi har vært åpne på at der sviktet våre rutiner. Det har vi redegjort for i et møte med fylkeslege, pasientombud og pårørende, sier Ivar Lyngstad.

– Vi tar selvkritikk på at vi ikke fulgte rutinene våre og at det derfor tok litt for lang tid før pasienten kom til lege, sier Lyngstad.

Han sier de ikke har noe problem med å beklage overfor Fatimas søster.

– Dersom det er slik at pasienten kom for sent til legen og at det har påført henne unødige smerter som kunne vært unngått dersom rutinene hadde blitt fulgt beklager vi selvsagt det på det sterkeste, sier Lyngstad.

Han forklarer at det tok over tre uker før legene fikk stille en korrekt diagnose

– Så de medisinske vurderingene er noe vi ikke kan ta selvkritikk for, det er noe legene må ta ansvar for, legger han til.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %