Hopp til innhold

Stemmerettighetspenger til Sørlandet

Kristiansandsfirmaet Penelopefilm får 600 000 i støtte fra regjeringen til en kortfilmserie som skal brukes til markering av Stemmerettighetsjubileet 2012.

Camilla Collett

Filmserien til Penelopefilm tar utgangspunkt i Camilla Collett. Collett spilte en viktig rolle i kvinnebevegelsens første fase.

Foto: Nicolai Wergeland / Wikimedia Commons

Penelopefilm får pengene til å produsere kortfilmserien «Stemmer». Serien skal bestå av ulike kortfilmer med temaet stemmerett og likestilling, som tar utgangspunkt i Camilla Colletts liv, skriver kommunal- og regionaldepartementet på sine nettsider.

– Det er moro og til veldig inspirasjon. I stemmerettsjubileet gjelder også det å ha en stemme. Vi fokuserer på våre nye landskvinner, og skal lage snutter på fem-seks minutter. Hvem er de? Vi tør som regel ikke å hilse på dem når vi ser dem i Markens. Vi tror gjerne de kommer i trøbbel hvis vi hilser på dem, sier filmskaper Grete Salomonsen Hynnekleiv i Penelopefilm til Fædrelandsvennen.

Sammen med Tone Urdal står hun bak ideen til kortfilmserien.

Teater og debatt

Organisasjonen Queendom Productions har fått 100 000 kroner til å arrangere musikkteater i kulturhus og ved skoler i Vest-Agder i forbindelse med stemmerettighetsjubileet.

Mandal barne- og ungdomsråd (BU) og elevrådet ved Mandal videregående skole har på sin side fått 50 000 kroner til gjennomføring av «Demokratiskolen 2013», der de unge selv har ansvar for planlegging og gjennomføring.

Også Batteriet, Kirkens Bymisjon Kristiansand har fått 100 000 kroner fras til partilederdebatt under Arendalsuka 2013 og informasjonsmøte om valgordningen for velgere med innvandrerbakgrunn.

Håper flere vil stemme

Det er Kommunal- og regionaldepartementet som har delt ut i underkant av sju millioner kroner til 40 ulike organisasjoner. Pengene skal brukes til tiltak for å øke kunnskapen om valg og øke valgdeltakelsen under høstens stortings- og sametingsvalg. Deler av midlene skal også brukes i tilknytning til Stemmerettighetsjubileet 2013.

– Jeg er glad for at interessen for ordningen har vært så stor, og jeg håper at disse tiltakene kan bidra til at flere benytter stemmeretten sin ved valget til høsten, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Interessen for tilskuddsordningen har vært stor., og departementet fikk 120 søknader som til sammen har søkt om nærmere 29 millioner kroner.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %