Hopp til innhold

Dansk forfatter langer ut mot kronprinsesse Mette-Marit

Jens Høvsgaard brukte to år på å dokumentere den danske kongefamiliens overdådige luksusliv – et liv som de lever på skattebetalernes regning. Det norske slottet er ikke noe særlig bedre, mener han.

Germany Fund Raising Gala

- Signalforvirrende, det mener både forfatter Jens Høvsgaard og kongeekspert Carl-Erik Grimstad om kronprinsesse Mette-Marits dyre smak og veldedige engasjement. Her fra det tyske veldedighetsshowet 'A Big Heart For Children'.

Foto: Axel Schmidt / Ap

– Det er et problem at kongefamiliene i både Danmark, Sverige og Norge lever et liv som er så fjernt fra vanlige folks liv. Samtidig er det skattebetalerne som finansierer luksuslivene deres, sier den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard til NRK.no.

Han har gjennom de to siste årene gransket det danske kongehuset. Resultatet ble samlet mellom to permer i boken «Det koster et kongerige», en bok som har skapt voldsomme reaksjoner i hjemlandet Danmark.

I boken blottlegger han den danske kongefamiliens luksusliv med ekstravagante reiser betalt av næringslivet, og dyre gaver fra industriledere som ønsker å bli belønnet med fine titler.

Militærhelikopter til kunstutstilling

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary av Danmark

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary av Danmark har nesten dobbelt så mange ansatte som deres norske kollegaer, skriver Høvsgaard.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– De er arrogante, utdaterte og føler seg like mektige som diktatorer i søramerikanske bananrepublikker. Hvis de har ambisjoner om at deres barn og barnebarn skal arve tronen, så må det en holdningsendring til, sier Høvsgaard.

De lever et vilt luksusliv, men betaler ikke for noen ting selv, mener forfatteren.

Han skriver blant annet om kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, som har 26 tjenere i sitt private hjem. De to har også brukt nærmere 60.000 i måneden på barnepass, skriver Høvsgaard.

Dronning Margrethe skal heller ikke være direkte sparsommelig, ifølge journalisten. I boken skriver han at Dronningen har gjort det til en vane å bestille militærhelikopter for sine private utflukter.

En gang skal hun ha brukt hærens helikopter for å dra til Skagen på en kunstutstilling. Prislappen for de danske skattebetalerne ble på over 500 000 danske kroner.

Tronarvinger på Svalbard

Kronprins Haakon, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik besøker Svalbard i samband med det internasjonale polaråret i 2008. Den danske kongefamilien har en tydelig miljøprofil, men samtidig et voldsomt forbruk, skriver Jens Høvsgaard i boken 'Det koster et kongerige'.

Foto: Birger Amundsen / SCANPIX

Kritiserer Mette-Marit

Journalisten, som tidligere har laget TV-dokumentarer og skrevet bøker om sexhandelen i Danmark, synes ikke det norske kongehuset er stort bedre enn det danske.

– Den norske konge er den skandinaviske regenten som får størst apanasje. Så særlig den norske kongefamilien skal passe seg for å vise en for glamorøs livsstil. Men de gjør det motsatte, mener Høvsgaard.

DENMARK-ROYAL WEDDING-NORWAY

I bryllupet til Mary Elisabeth Donaldson og kronprins Frederik i København brukte kronprinsesse Mette-Marit en Valentino-kjole. Kjolen var spesiallaget for kronprinsessen, og minsteprisen for vanlige kunder skal være på 660 000 kroner.

Foto: Scanpix / AFP

Han langer ut mot kronprinsesse Mette-Marit, og mener det er direkte hyklersk av henne å kle seg i dyre designerplagg samtidig som hun jobber for å øke bevisstheten rundt barn og unge med HIV og aids.

– Det er ikke bare forargelig, det er også signalforvirring i den høyeste og mest hyklerske potens, når kronprinsesse Mette-Marit i sin rolle som UNAIDS-ambassadør reiser rundt i verden og gjør oppmerksom på at det er behov for penger og innsats i kampen mot HIV og aids. Dette gjør hun samtidig som hun trekker i Pucci-kjoler til 25.000 kroner stykket når hun skal på slottsball. For samme pris kan 5.000 smittede afrikanere ha fått en dagsrasjon livsviktig aidsmedisin, sier Høvsgaard.

– Signalforvirring bare fornavnet

Førsteamanuensis og kongebokforfatter Carl-Erik Grimstad mener på sin side at den norske kongefamilien har styrt unna et overdrevent pengebruk.

Han peker blant annet på at Kong Harald, i motsetning til danske dronning Margrethe, er svært forsiktig med å bruke regjeringens helikopter som fremkomstmiddel.

Likevel er han enig i at Mette-Marit kan omfattes som selvmotsigende når hun bærer kjoler i hundretuseners-klassen og samtidig jobber for å øke bevisstheten rundt aidsproblematikken, blant annet i Afrika.

– Signalforvirringen er bare fornavnet. Men hvis du spør publikum om dette, så vil de fleste si at det følger en viss legitimitet ved å gi kongefamilien bedre materielle kår enn det folk vanligvis har. Med bedre materielle kår, følger også verdighet, posisjon og status, sier Grimstad.

Kongefamilien står sterkt hos det norske folk, det gjelder særlig Kronprinsessen:

En meningsmåling som InFact gjorde for VG i 2012 viste at Kronprinsesse Mette-Marit er favoritten i kongefamilien for 8,2 prosent av de spurte. Hun var dermed den eneste som hadde fordoblet sin popularitet siden forrige måling i 2007.

Vanskelig å sammenligne

Carl-Erik Grimstad i Morgennytt

Kongeekspert Carl-Erik Grimstad mener det er på tide at man får en dypere innsikt kongehusets virke.

Foto: Nyhetsspiller

Carl-Erik Grimstad mener det er vanskelig å sammenligne pengebruken og apanasjene hos de ulike skandinaviske kongehusene.

– Det er nesten umulig å sammenligne, selv om mange har forsøkt. Grunnen til at det er vanskelig, er at pengesummen ikke bare går til kongefamiliens forbruk, men også til vedlikehold av eiendommer, sier kongehuseksperten, som tar forbehold om at han ikke har lest Høvsgaards nye bok.

Danmark har en større arv av adelighet og aristokrati enn det rimelig nye kongeriket Norge, som bare har eksistert siden 1905. Det danske slott sitter også på flere eiendommer enn det norske, men å ivareta kongelig eiendom er også en sikring av landets kulturarv.

– Kongeskipet er et eksempel. De fleste her til lands mener det er viktig å ivareta skipet av museale årsaker, selv om det bare står til disposisjon for kongehuset og det er forsvaret som styrer driften. Utgiftene til Kongeskipet er en skjult del av apanasjen.

Høvsgaards bok står øverst på innkjøpslisten til Grimstad, og han berømmer forfatteren for å ha skrevet boken.

– Det er fantastisk fint at noen tar tak i dette. På et eller annet nivå må vi få bedre og dypere innsikt i kongehusets virke og funksjon.

Slottet ønsker ikke å uttale seg om hverken boken eller Høvsgaards uttalelser.

– Vi har ingen kommentar til dette, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved det Kongelige Hoff.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP