Hopp til innhold

Mener tollvesenet har for få ressurser

Norsk Tollerforbund mener at tollvesenet har altfor få ressurser i forhold til den omfattende smuglingen som skjer via sjøveien.

Fredrik Støtvig

Fredrik Støtvig, forbundsleder i Norsk Tollerforbund mener tollvesenet har for få ressurser.

Foto: Erik Norrud

Kjell Ingolf Ropstad

KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Norsk innsats på sjøverts kontroll er ikke i tråd med trusselbildet som på ny er blitt aktualisert etter rekordbeslaget av hasj i danske Aalbæk, sier forbundsleder i Norsk Tollerforbund, Fredrik Støtvig.

Krever mer penger til politiet

Søndag forrige uke aksjonerte dansk politi mot flere smuglere i den danske havna i Aalbæk. En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept i aksjonen. Politiet beslagla 250 kilo hasj.

Onsdag gikk KrFs stortingsrepresentant ut i NRK Sørlandet der han krever mer penger til politiet i Agder for at de skal kunne bekjempe denne type smugleraktivitet.

Les også:

– Nok en gang så er det signaler på at Agderpolitiet har utfordringer med å få oversikt og få gjort den jobben de ønsker for å bekjempe kriminaliteten på Sørlandet, sier Ropstad onsdag.

– Må jobbe langsiktig mot smuglingsmiljøer

Støtvig i Tollerforbundet mener at det må tilføres mer ressurser for å kunne få bukt med smuglingen.

– Det er Tollvesenet som har eneansvaret for grensekontrollen med det samfunnsbeskytterrollen for å hindre ulovlig inn- og utførsel av varer. Det må derfor tilføres økte økonomiske midler til Tollvesenet for at samfunnsoppgaven skal kunne bli ivaretatt også på det maritime området, sier Støtvig.

– I dag forsvinner budsjettmidlene til faste og låste utgifter som lønn og husleie og en foruroligende økning av IT-utgifter. Det betyr mindre penger til kontrollvirksomhet. Aalbæk-saken viser at vi er nødt til å jobbe langsiktig inn mot slike smuglingsmiljøer før det gir resultater, sier Søtvig.

– Vi har ikke nok bemanning til å bruke båtene

Under politiaksjonen i Aalbæk søndag kveld beslagla dansk politi 250 kilo hasj.

Det store hasjbeslaget kom som følger av langsiktig og tidkrevende samarbeid mellom toll, politi og tilsvarende danske myndigheter.

Støtvig påpeker at et slikt samarbeid koster betydelige operative ressurser.

– Størrelsen på narkotikapartiet som var på vei til Norge, og de sterke knytingene til godt organisert kriminalitet, viser med all tydelighet at vi ikke kan tillate oss å ta for lett på samfunnsbeskytteransvaret vi har langs Norges grenser, sier han.

Les også:

– Vi har fått tre gode båter de siste årene, men vi har ikke nok bemanning til å bruke dem riktig. Vi må ha ressurser og økonomi til å driver operativ spaning og langsiktig etterretning mot de miljøene som skader samfunnet med sin omfattende smugling av narkotika, sprit og sigaretter, fastslår Støtvig.

Fiskere og andre som har god oversikt over havområdene utenfor Arendal, mener det nærmest er fritt frem for smuglere å ta seg over Skagerrak. Svært få har sett båten den drepte arendalitten brukte under smuglerforsøket i Danmark.

– Fritt fram for smuglere

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %