Hopp til innhold

- Bybanen er aller viktigst for meg

Gunnar Kvassheim mener Venstre er det ledende miljøpartiet.

Gunnar Kvassheim (V)

Gunnar Kvassheim (V).

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Venstre-politiker Gunnar Kvassheim har representert Rogaland på Stortinget i to perioder. Han kommer fra Egersund, og har førsteplassen på partiets liste.

I inneværende periode leder han stortingets miljø- og energikomité, og er raskt på pletten når lokale eller nasjonale miljøspørsmål er oppe til debatt.

Ikke uventet velger han seg bybane og dermed kollektivtransporten som sin viktigste sak.

- Hvordan kan Rogaland best bidra til å få ned klimautslippene?

- Gasskraftverket og andre store utslippskilder på Kårstø må renses så snart som mulig. I tillegg må vi satse stortstilt på kollektivtransport for å få ned utslippene i transportsektoren. Da blir bygging av bybane på Nord-Jæren helt avgjørende.

- I tillegg må det satses storstilt på enøk-tiltak rettet inn mot bygningsmassen. Det må lønne seg for folk å leve miljøvennlig.

- Hvordan mener du det er best å finansiere samferdsel?

- Ved økte statlige overføringer. Det bør lages en utredning om drivstoffavgift kan være et alternativ i Rogaland.

- Vil du bruke tvang for å få kommuner i Rogaland til å slå seg sammen?

- Venstre vil ha sterkere kommuner. Vi vil overføre flere oppgaver og mer midler til kommunene. Skal kommunene fylle den rollen Venstre vil gi dem, må antallet kommuner reduseres. Det ønsker Venstre skal skje ved at kommunene selv vurderer om det er naturlig med sammenslåing med en eller flere andre kommuner.

- En slik linje er fulgt i Finland og Danmark med godt resultat. I siste instans kan Stortinget foreta justeringer for å få en helhet som henger sammen med de økte oppgavene kommunesektoren er tildelt.

- Mener du helse-Rogaland fungerer optimalt i dag?

- Rogaland må få større andel av helsemidlene. I dag får ikke fylket sin rettmessige del av ressursene. Vi ønsker også å desentralisere midler til kommunene, slik at tilbudet nær den enkelte innbygger kan styrkes. Dessuten må det satses mer på forebyggende arbeid og rehabilitering.

- Hva har vært avgjørende for ditt partivalg?

- Venstre er et sosialliberalt parti som setter det enkelte mennesket i sentrum. Samtidig er vi opptatt av gode fellesskapsløsninger. Dessuten er Venstre det ledende miljøpartiet, som også satser på kunnskap og en framtidsrettet næringspolitikk.

- Hvilken sak er den viktigste for deg å kjempe for de neste fire årene?

- Bybane på Nord-Jæren. Jeg og Venstre var med å få på plass oppstarten av dobbeltsporet mellom Sandnes og Stavanger. Nå skal vi være med å få bybanen på plass.

- Hva er viktigst for deg i valget av politiske samarbeidspartnere?

- Muligheter for å samarbeide om en god miljø-, kunnskaps- og næringspolitikk. Jeg vil samarbeide med partier som på en bedre måte tar vare på Rogalands interesser enn dagens regjeringspartier gjør.

- Hvilket parti vil du helst samarbeide med på Stortinget?

- KrF og Høyre.

- Hvilket parti vil du helst ikke samarbeide med?

- Jeg vil samarbeide med alle parti når det i enkeltsaker kan bidra til å løse saker jeg og Venstre er opptatt av. Venstre ønsker et regjeringsskifte, men vi kan på grunn av stor politisk avstand ikke inngå regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

- Vi er altfor uenige om for eksempel klimapolitikk, ansvarlig økonomisk politikk og kulturpolitikk. Dessuten er vi sterkt uenige i synet på det flerkulturelle Norge.