Hopp til innhold

Vil endre pengekulturen i Viking

Styreleder Geir Solstad i Viking ASA freder Åge Hareide og vil endre kulturen i Viking.

Video Tror ikke Hareide-avgang løser noe for Viking

VIDEO: Sportslederen i Stavanger Aftenblad mener Åge Hareide må gå, men Vikings styreleder tror ikke det er løsningen. Supporterne synes uansett at ett eller annet må skje.

Solstad blåser av kravet fra Aftenblad-sporten om at Hareide må gå, og sier det er slutt på den tiden da kortsiktige løsninger ble ordnet ved bruk av raske penger.

Geir Solstad

Styreleder i Viking ASA, Geir Solstad, mener Viking i mange år har manglet en prestasjonskultur.

Foto: Erik Waage / NRK

Solstad vil jobbe for å endre prestasjonskulturen i Viking – i alle ledd.

– Det er slutt på den tiden da man bare åpnet pengesekken og kastet trener og fire spillere ut vinduet og fikk fire nye inn, sier Solstad.

Andre løsninger

Geir Solstad er ny styreleder i Viking ASA. I dag våknet han opp til kravet om å sparke Åge Hareide ut av managerstolen i Jåttåvågen. Men Solstad har helt andre løsninger for Viking enn en sportsleder i lokalavisen.

– Vi må basere handling på planer. Foretar vi en radikal handling må det være en del av en plan der vi mener noe med det vi gjør, sier Solstad.

Krav

Det er blitt like vanlig som cruisetrafikkens inntog i Vågen på forsommeren: Kravet om at nok en trener i Viking med manglende resultater må gå.

– En trener lever av resultater. Og når en trener ikke leverer resultater, må det være det som er avgjørende for om han beholder jobben eller ei, sier sportsleder i Stavanger Aftenblad, Stig Nilssen.

Slutt

Og det har vært slik styret i Viking har håndtert manglende resultater og økt press når resultatene har gått imot de siste 15 årene.

Det er det slutt på, sier Solstad. For det Viking i første rekke mangler er en prestasjonskultur, mener Solstad.

– Viking har tenkt veldig mye på hvordan man skal oppnå resultater. Man har tenkt mindre på hva som skaper resultatene, hvilke arbeidsmetoder vi må ha, hvilket grunnlag må vi legge, hvilken felles forståelse må det være hos alle, hvor lang tid tar det og hvilke ressurser skal vi bruke, sier Solstad.

Rogalandsyndromet

Det er dette store spørsmålet han ønsker at klubben og styret skal bruke tid og krefter på dette året. For Viking har vært for opptatt av kortsiktighet og resultatene, mener Solstad.

– Når man så har møtt motstand har løsningen vært olje- og rogalandssyndromet: Man bytter ut og kjøper nytt, sier Solstad.

Åge Hareide

Åge Hareide er under strekt press etter flere svake kamper de siste ukene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Svakere i fjor

Også i fjor sommer var det krise. For de fleste har glemt at Viking leverte svakere resultater i fjor vår enn i år.

I midten av juni var laget sist på tabellen med seks poeng og en seier. I så måte har vårsesongen representert en fremgang. Men langt fra nok, mener kritikerne. Styreleder Geir Solstad har større tålmodighet enn folk flest og også enn sine forgjengere i styret.

Kortsiktighet

– Kortsiktige resultater og triumf er det som har preget utviklingen i vårt samfunn – også norsk fotball, sier Solstad.


Han mener det er prestasjonskulturen som har manglet i Viking, ikke kravet til raske avgjørelser og nye ansettelser.

– Det har ikke vært noe feil på alle de trenerne Viking har hatt de senere årene. Det grunnleggende er spørsmålet for Viking er hva som egentlig har skjedd og hvorfor, sier Solstad.