Hopp til innhold

Carlsen skal få verdensstjerner til Rogaland

Magnus Carlsen jobber for å få verdens ti beste sjakkspillere til en superturnering i Rogaland. – Jeg gleder meg til å stille opp på hjemmebane for første gang, sier verdens beste sjakkspiller.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen vil ha superturnering i sjakk i Rogaland.

Foto: Anders Halvorsen Fehn / NRK

– Jeg synes det er veldig morsomt å få til noe som dette i Norge. Jeg gleder meg til å stille opp hjemme, sier Magnus Carlsen til NRK.

21-åringen fra Bærum topper verdensrankingen i sjakk, men spill på hjemmebane er ikke hverdagskost for sjakkproffen.

– Det kan være en fordel, men det er uvant for meg å spille på hjemmebane. Det blir veldig spennende, og jeg vet at mange kommer til å følge med og støtte opp om meg og arrangementet, sier Carlsen, som representerer Stavanger sjakklubb.

Vil dra verdensstjerner

Magnus Carlsen

Verden har fått øynene opp for Magnus Carlsen, som stilte opp i en reklamekampanje sammen med skuespiller Liv Tyler.

Det er sjakkentusiaster fra Stavanger, Sandnes og Gjesdal som har fått Carlsen med på laget for å få til en superturnering i Norge neste år.

Arrangementet skal gå over 14 dager, og trekke verdensledende spillere til regionen. Syv av de ti beste spillerne i verden har allerede takket ja til å komme.

– Det er veldig stort, dette har aldri skjedd i Norge. Vi prøver å få i gang en svær internasjonal turnering, sier initiativtaker Kjell Madland.

52 millioner tv-seere verden over fulgte forrige turnering, og initiativtakerne drømmer om en turnering av samme størrelse i Rogaland.

– Dette blir en superturnering med de ti beste spillerne i verden. I tillegg vil vi ha en åpen turnering for alle, og en skoleturnering for å skape sjakkfeber i området, sier Madland.

– Bra for Norge

Magnus Carlsen har gjort seg bemerket på andre områder enn sjakk, og frontet en reklamekampanje for klesmerket G-Star sammen med Hollywood-stjernen Liv Tyler i 2010. I slutten av måneden viser også «60 Minutes» et 12 minutters innslag med sjakkongen.

Når man skal dra verdensledende sjakkspillere til Rogaland, er det godt å ha verdens beste med på laget.

– Det er veldig positivt at Magnus Carlsen vil være ambassadør for turneringen. Han blir en forlenget arm ut mot de andre internasjonale stjernene, sier Madland.

Arrangementet vil koste rundt fem millioner kroner, og det hele står nå på pengene.

– Vi jobber med å få på plass pengepotten, der har vi et et stykke igjen, sier Madland.

Magnus Carlsen mener turneringen vil være bra for sjakkmiljøet i landet.

– Det er bra for Norge og for regionen, sier han.