Hopp til innhold

Slik blir Fotball-Norge i 2012

Neste sesong blir lagene i eliteserien svært ujevnt fordelt på de forskjellige fylkene. Rogaland gjentar seg selv, og skal prøve seg med tre lag.

Fotballkart

Slik fordeler eliteserielagene seg i 2012.

Foto: Eirin Larsen (montasje) / NRK

Forrige gang tre lag fra samme fylke var i eliteserien samtidig var de også fra Rogaland. I 2000 kjempet Viking, Bryne og Haugesund mot hverandre i den øverste divisjonen. 2000-sesongen endte med nedrykk for Haugesund.

11 år senere er Haugesund og Viking på plass, og Sandnes Ulf er klare for å bli med i toppen, og kjempe om poengene og publikum i Rogaland.

Tre i toppen

I går ble Sandnes Ulf opprykksklare. Vikings lyseblå lillebror har ledet førstedivisjon lenge og fikk søndag æren av å bli med Viking og Haugesund i eliten i 2012-sesongen.

Spillerjubel i Sandnes

Opprykksjubel på Sandnes stadion søndag.

Foto: Ragnar Christensen / NRK

Det betyr at Rogaland får tre lag i øverste divisjon neste sesong.

– Det blir nok mange utfordringer, men også en fantastisk mulighet for toppfotball i Rogaland. Det er ganske unikt og flott, sier hans Olav Braut, leder i kretsstyret for Rogaland Fotballkrets.

Kapteiner

Tre Rogalandskapteiner: Per Morten Kristiansen (FKH), Aksel Berget Skjølsvik (SULF) og Erik Nevland (VFK).

Foto: NRK / Scanpix

OBS!

Det er tre runder igjen av Eliteserien:

  • Sarpsborg 08 er klare for nedrykk til Førstedivisjon.
  • Start har fortsatt mulighet til å berge plassen i Eliteserien. De ligger nå fire poeng bak Fredrikstad på 14. plass som har én kamp mindre spilt.

Det er én runde igjen av Førstedivisjon:

  • Hvis Hønefoss taper sin siste kamp, og HamKam vinner sin siste med 17 mål, rykker HamKam opp i stedet for Hønefoss.
  • Sandnes Ulf er opprykksklare til eliten.

Fotballfylkene

Rogaland er det eneste fylket med tre lag i eliteserien 2012 med Viking, Haugesund og opprykksklare Sandnes Ulf.

Flere fylker har to lag i den øverste divisjonen. Dette gjelder Akershus (Lillestrøm og Stabæk), Buskerud (Hønefoss og Strømsgodset), Møre og Romsdal (Molde og Ålesund).

De resterende lagene kommer fra forskjellige fylker. Hordaland har Brann, Oslo har Vålerenga, Sogn og Fjordane har Sogndal, Sør-Trøndelag har Rosenborg, Telemark har Odd Grenland, Troms har Tromsø og Østfold har Fredrikstad.

Disse fylkene er ikke representert i eliteserien: Hedmark, Oppland, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark.

Signeringskamp

FK Haugesund

Fk Haugesund har overtatt for Viking som det beste laget i Rogaland.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Tre lag i eliteserien i samme fylke vil ifølge Braut i Rogaland Fotballkrets føre med seg både bakdeler og fordeler for de tre lagene.

– Det fører nok med seg tøffe forhold også, men vi har mange gode spillere her. Det blir mer konkurranse, sier han.

Braut tror også de tre elitelagene vil kunne bli en utfordring for Bryne, som i neste sesong blir det eneste førstedivisjonslaget fra Rogaland.

– Markedet er jo åpent, så Bryne vil nok merke mer konkurranse om spillerne, men de vil også nyte godt av det i form av prestasjonsutvikling, tror jeg, sier han.

– Duket for publikumssuksess

Sandnes Ulf tribune

To ganger denne sesongen har Sandnes Ulfs hovedsponsor, Østerhus, kjøpt billetter til supportere i supporterutstyr, for å fylle Sandnes stadion.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

I forrige sesong hadde Sandnes Ulf i snitt 1500 tilskuere på hver hjemmekamp, Viking hadde 10300 og Haugesund 4600. På alle lagenes statistikker er lokaloppgjørene med på å dra opp statistikken.

– Det at de tre lagene alle satser såpass mye på egne, lokale spillere og spillerutvikling fører også til at den lokale identiteten blir mer i fokus. Dette skaper ekstra stemning, også blant supportere ved lokaloppgjør, sier Braut.

– Den korte reisetiden har nok mer å si for publikum, enn for klubbenes reisebudsjett. Flere vil ha mulighet til å følge laget, og det er alltid spesiell stemning i lokaloppgjør, sier han.

Nye Viking stadion ble åpnet i 2004

Det er lenge siden publikum har strømmet til Viking stadion.

Foto: Hansen, Alf Ove / Alf Ove Hansen

Braut advarer likevel mot å glede seg for tidlig over en kommende tilskuerstrøm.

– Supporterne i området er ganske kresne, og veldig resultatorienterte, sier han.