Hopp til innhold

– En begynnende miljøkatastrofe

Nå må oppdrettsanleggene for laks lukkes, mener Rogaland jeger- og fiskeforening.

Lakselus på sjøørret

Slik ser det ut når en sjøørret er dekket av lakselus. Lusen er et stadig økende problem i Ryfylke-fjordene.

Foto: Bengt Finstad / NINA

Havforskningsinstituttets første lusetelling i år ble gjort i juni. Den viste at nivået av lakselus i indre Ryfylke er mye høyere i år enn i fjor.

– Hvis halvparten av hønsene hadde dødd mens de sto i bur, og folk, politikere og media kom og så på så hadde pipen fått en annen lyd, sier Christian Haaland i Stavanger og Rogaland jeger- og fiskeforening.

– Anleggene må lukkes

Haaland mener lakselus er en stor fare for miljøet, og at folk ikke er oppmerksom på den.

– Laksen er i ferd med å kollapse fordi lakselusen tar knekken på den. Vi som fisker ser at dette er en begynnende miljøkatastrofe, sier han.

Nå jobber Mattilsynet med å lage en ny nasjonal forskrift om bekjempelse av lakselus, som blant annet innebærer strengere krav til telling av lus, og samordnede behandlinger. Haaland mener dette ikke er tilstrekkelig.

– Her lapper en litt her og litt der, men det eneste som virkelig hjelper er å lukke anleggene, sier han.

Miljøkriminalitet

Haaland har selv gjort prøver like ved flere oppdrettsanlegg i Ryfylke-fjordene.

– Det var over hundre lus på en liten sjøørret. Med kun 20 lus er den dødsdømt, så det sier seg selv at vi er svært bekymret, sier han.

Nå mener Håland det er på tide at politikerne tar styring.

– Det er miljøkriminalitet å ikke gjøre mer for å bekjempe lakselus enn det som blir gjort i dag. Politikere må ta styringen, og gi oppdretterne direktiver. Før det skjer tror jeg ikke vi klarer å få bukt med lakselusen, sier Christian Haaland i Stavanger og Rogaland jeger- og fiskeforening.