Hopp til innhold

Vil selge kapellet i Lysebotn

- 1,9 millioner kroner er for mye å bruke på vedlikehold når bare 14 personer står i manntallet.

Lysebotn
Foto: Jarle Nilssen

Kapellet i Lysebotn er nå så gammelt og nedslitt at det vil koste Forsand kommune 1,9 millioner kroner for å pusse det opp.

Derfor vurderes kapellet solgt. Blir dette gjort, kan det dukke opp for eksempel en hytte, en garasje eller en pub der kapellet nå står.

Eli Hadeland er oppvokst i Lysebotn og mener det er uforståelig hvis kapellet blir solgt.

- Det er fortvilelse, vi har et forhold til kapellet alle som er derifra.

- Ikke rett å bruke så mye penger

Ordføreren i Forsand kommune sier at pengene må bli brukt der de trengs mest, sier ordfører i Forsand, Ole Tom Guse.

- På grunn av få fastboende og liten aktivitet er det ikke rett å bruke så mye penger på vedlikehold. Derfor vedtok soknerådet at de ønsker å avhende bygget.

Hadeland mener kommunen bør bla opp pengene.

- Jeg synst det er hårreisende, når de får så mye skattekroner fra kraften. De får bortimot 70 millioner kroner i årlige kraftinntekter fra kraften i Lysebotn. Samfunnshuset har de solgt, skolen har de solgt for en krone, og nå vil de og ta kapellet. Da er det ikke noe igjen, sier Hadeland.

Soknerådet har gitt kirkevergen beskjed om å sette i gang saksbehandling for å få solgt eiendommen. Kommunestyret kan ikke instruere den norske kirke i å selge bygget, heller ikke kreve at de skal ha gudstjeneste der. Men hvis kommunestyret ønsker at soknerådet skal fortsette å bruke kapellet, må de bla opp pengene det vil koste å vedlikeholde det.

Forsand er en rik kommune, har ikke kommunen råd til dette?

- Jo, hvis vi ønsker å prioritere det. Men Soknerådet har sagt at de ønsker å selge det basert på at hovedmålet deres er å drive menighetsarbeid. Det er det ikke når det er 14 personer som står i manntallet, og sikkert bare halvparten av dem bor der inne fast, sier ordfører Guse.

- Det er en skam

Eli Hadeland har mange personlige følelser knyttet til saken. Foreldrene hennes er gravlagt på kirkegården som ligger på eiendommen. Hun kommer med følgene beskjed til ordføreren.

- Han må begynne å bruke vettet, og ikke selge kapellet. Det hører ikke hjemme noen plass, det er en skam, sier Hadeland.

Nå har grendautvalget fått i gang et folkemøte som skal holdes fredag. Alle som ønsker å komme er invitert og ordføreren har meldt sin ankomst.

- Det er flott at folk engasjerer seg. Nå har eg hørt at det er slik at om ordføreren kommer på møtet så er det enkelte som ikke ønsker å komme. Jeg håper de kommer flest mulig. Det viktigste er å snakke sammen, så tidlig som vi er i prosessen nå, sier Guse.