Hopp til innhold

Norges største pelsdyroppdretter anklaget for sosial dumping

Polske arbeidere bodde i brakker som ikke var rengjort, uten tilgang på vann. – Totalt uakseptable forhold, mener Arbeidstilsynet.

Minkfarm og Gro Ellingsen

Arbeidstilsynet møtte på det de betegner som sosial dumping på minkfarmen til Jan Gjesdal i Sandnes. Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet sier forholdene var uakseptable.

Foto: Privat / NRK

– Det var særdeles skittent. Det eneste vannet var det som var i toalettet. Det var ikke rengjort i det hele tatt, sier tilsynsleder Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet.

Tilsynet avdekket flere lovbrudd da de besøkte gården til Jan Gjesdal, Norges største pelsoppdretter, i Sandnes. Sytten polske arbeidere bodde i et hus og en brakke som ikke tilfredsstilte et eneste av arbeidsmiljølovens krav til innkvartering.

Dårlige forhold, og uten kontrakter

– Det var totalt uakseptable forhold. Det var en innkvartering som på ingen måte tilfredsstiller standarden. Det var rot og uhygiene på et nivå som vi ikke skal ha i Norge i dag, sier Ellingsen.

Flere ansatte i Arbeidstilsynet var på besøk hos pelsdyroppdretteren den sjette november, og ble sjokkert over arbeidsforholdene på gården. De fleste av arbeiderne hadde ikke arbeidskontrakt, og de få som arbeiderne som kunne vise sine, hadde mangelfulle kontrakter.

– Det vi avdekket da vi kom til stedet var uakseptable forhold for de arbeidstakerne som jobbet der. Dette dreier seg om utenlandske arbeidstakere. Vi karakterisere dette som sosial dumping, og det er helt uakseptabelt i samfunnet vårt i dag, sier hun.

– Ikke overrasket

Aleksandra F. Eriksen

Aleksandra Eriksen i Polish Connections er sjokkert over å høre om boforholdene.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Aleksandra Eriksen i Polish Connections, et firma som hjelper polakker som vil jobbe i landet, blir trist når hun hører om forholdene.

– Dette er veldig sjokkerende, men samtidig ikke overraskende, sier konsulenten til NRK.no.

– Siden 2004 har vi sett mange lignende boforhold og situasjoner for de polske her i Norge. Dette minner meg veldig om saken i Drammen fra 2008 .

– Hvorfor sier egentlig polske arbeidere ja til slike ekstreme forhold?

– Når alternativet er arbeidsledighet og ingen inntekt, så godtar de det veldig ofte, svarer hun.

Avdekket døde og skadde mink

Det er bare noen uker siden det ble kjent at mattilsynet avdekket svært kritikkverdig forhold med flere døde og skadde dyr på gården til Gjesdal. Han er politianmeldt for vanskjøtsel av både pelsdyr og sauer. Den saken er nå under politietterforskning.

Se Dagsrevyens reportasje om forholdene på Gjesdals pelsdyrfarm:

En av pelsdyrfarmerne som Mattilsynet har politianmeldt er den største mink-oppdretteren i Norge. Bonden har i flere år hatt vedtak mot seg for dårlig dyrehold, men får fortsatt drive videre.
Det får han også nå, selv om han er politianmeldt. Bonden har også støtte fra pelsdyrlaget .

VIDEO: Pelsdyrfarmer får fortsette tross anmeldelse.

I forrige uke avdekket også arbeidstilsynet i Telemark dårlige boforhold for arbeiderne på Gjesdals minkfarm i Nissedal. Arbeidstilsynet vil nå følge oppdretterne hans svært nøye.

– For at vi i Arbeidstilsynet skal kunne stenge en virksomhet må det være overhengende fare for liv eller helse. Det vi så var at det var svært alvorlige forhold, men det kvalifiserte nok ikke til stengningsbestemmelsen. Vi har gitt mange omfattende pålegg med veldig kort frist for oppfyllelse, sier Gro Ellingsen.

Hvis Jan Gjesdal ikke tar arbeidstilsynet på alvor denne gangen, vil han få tvangsmulkt. Han ønsker selv ikke å kommentere saken til NRK.