Hopp til innhold

- Det offentlige må bygge boliger

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) mener kommunene på Nord-Jæren må bygge boliger som ansatte i skolen og omsorgssektoren har råd til å bo i.

Hallgeir Langeland

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) mener kommunene på Nord-Jæren må bygge boliger som ansatte i skolen og omsorgssektoren har råd til å bo i.

Foto: NRK

Stavanger har prioritert oljeveksten, men glemt konsekvensene. Det sier stortingsrepresentant for SV, Hallgeir Langeland.

Han mener politikerne har gjort lite for å løse de store transport- og boligutfordringene i regionen.

– En har forblindet seg på den oljeveksten som en har hatt i området, syntes at det har vært gode greier, og så har en lagt de virkelige utfordringene på transport og boligsektoren ligge. En har nærmest stukket hodet i sanden, sånn som strutsen, sier SV-politikeren.

Nyutdannede velger andre kommuner

Hallgeir Langeland er utdannet lærer og kjøpte sin første bolig i Stavanger i 1984 for 200 000 kroner. I dag er prisen over tre millioner kroner. Det er en sum som en lærer i 2012 ikke er i nærheten av å kunne få låne eller betjene.

Høyre, som styrter i området, må tilbake til Rettedals-tiden. Da ble det bygget offentlige boliger slik at lærere og andre hadde råd til å bo i byen.

Hallgeir Langeland, SV

– Det er to hovedutfordringer som en ikke har tatt alvorlig. Det ene er kollektivtransporttilbudet, og det andre er at en ikke har lagt til rette for økt boligbygging. Kommunen har heller ikke selv bygget boliger. Det er problemet, mener Langeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klasserom

BI-professor Torger Reve mener situasjonen på boligmarkedet kan gi kommunene på Nord-Jæren en dpårligere skole.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

NRK har de siste dagene vist at stadig flere lærere velger å bosette seg andre steder enn i Stavanger. Lærerne flytter ut av kommunen. Nyutdannede velger jobb i andre kommuner. Mange rektorer beskriver en rekrutteringskrise i Stavanger-skolen.

– En dårligere skole

Konsekvensene av manglende boligbygging, sterk vekst og skyhøye boligpriser begynner nå for alvor å melde seg på arbeidsmarkedet.

BI-professor Torger Reve mener også politikerne må ta tak i åroblemene som skyhøye boligpriser skaper på arbeidsmarkedet. Han frykter at konsekvensen kan bli en dårligere skole.

Sammen med professor Torger Reve frykter han for kvalitet i Stavanger-skolen når nye lærere ikke har råd til å kjøpe seg bolig i Stavanger.

– Det er jo noe av de verste som kan skje i en slik region. Det er jo kvaliteten på skolen som definerer hvor god regionen er for næringslivet, sier Reve.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Byggeplass

Hallgeir Langeland mener svaret på utfordringene med å rekruttere lærere og sykepleiere er å sørge for offentlig boligbygging.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kommunen har råd

Tiltak som skal sikre rekruttering til lærer og omsorgsyrker i regionen kan bli dyre for Stavanger kommune. Reve mener at det må kommunen ta seg råd til.

– Man har også i slike kommuner høyere skatteinntekter. For man har en befolkning som betaler mye skatt. Dette er en konsekvens av å være en kommune i et pressområde, sier Reve.

– En må tilrettelegge for offentlig boligbygging. En må sørge for å bruke Husbanken som nå har fått økte rammer av regjeringen. Vi må sørge for at lærere, sykepleiere og andre viktige ansatte for Stavanger kommune får råd til på bo i offentlige boliger, sier Langeland.

– Tilbake til Rettedal-tiden

Han mener at regionen allerede har havnet bakpå og for seint tatt tak i skyggesidene av den sterke vekstutviklingen på Nord-Jæren.

– Stavanger-regionen har vært for opptatt av veksten og ikke sett på de gode offentlige tilbudene som en må styrke, sier Langeland.

– Høyre, som styrter i området, må tilbake til Rettedals-tiden. Da ble det bygget offentlige boliger slik at lærere og andre hadde råd til å bo i byen, sier Langeland.