Hopp til innhold

– Plutselig må du kjøpe portrettbilder for tusen kroner

Foreldre blir tvunget til å betale for bilder de ikke vil ha, mener Forbrukerrådet, som mottar klager på intrikate avbestillingsordninger.

Skolefoto, Linn Kristin Krohn-Taranger

Linn Kristin Krohn-Taranger fotograferes i årets runde med skolefotografering på Kannik ungdomsskole i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det er viktig å se bra ut på skolebildet. Jeg har brukt en uke på å planlegge hva jeg skal ha på meg, sier Linn Kristin Krohn-Taranger.

Hun og resten av elevene på Kannik ungdomsskole i Stavanger har pyntet seg for å smile til kameraet. Skolebildene er viktige. I dag tar skolefotografen bilder av Linn Kristin og de andre. Deretter må foreldrene velge hvilke bilder de vil ha, hva de vil betale for, og hva de vil sende tilbake.

Edith Nøkling

Edith Nøkling er regiondirektør i Forbrukerrådet.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Vanskelig å avbestille

– Jeg fant ganske mange bilder i skuffen som jeg egentlig aldri har hatt bruk for. De bare ligger og slenger, sier Edith Nøkling.

Forbrukerrådet er kritisk til metodene flere skolefoto-bedrifter bruker for å få foreldrene til å betale for store pakker med fotografier de ikke vil ha. Nøkling er tenåringsmor og regiondirektør i Forbrukerrådet i Rogaland. Hun sier rådet stadig får henvendelser om dette fra foreldre.

– Det som kan være litt betenkelig er måten det blir sendt hjem på. De kommer kanskje i form av ranselpost slik at du ikke vet når det kommer, og at du kanskje får en regning i posten, sier hun.

– Det er også problematisk hvis det lages rutiner slik at det er vanskelig å avbestille den store pakke og bare få de bildene du vil ha. Det koster gjerne rundt 800 til 1000. Da kan det bære preg av negativt salg, legger hun til.

Skolefoto

Skolefotografering på Kannik ungdomsskole.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Barn logger seg inn og bestiller

Noen av skolefoto-firmaene sender med elevene et brukernavn og passord til sine nettsider, men bruker man det og logger seg inn for å se bildene binder man seg samtidig til å få dem hjem i posten.

– Det mener jeg at vi som foreldre ikke skal akseptere. Barn har ikke lov til å inngå økonomiske avtaler, og ikke lov å ta på seg en slik forpliktelse. Det ligger riktig nok en advarsel inne når de logger seg på at de må være over 18 år. Jeg synes likevel det er betenkelig hvis det er slik at min 13 år gamle jente kan logge seg på, og vips så må jeg betale tusen kroner, sier Nøkling.

– For all del jeg synes det er kjekt å få klassebilder jeg også, men det er noe med omfanget som har tatt litt av, legger hun til.

Vurderer skolefoto-ordningen

Colin Pritchard-Davies

Colin Pritchard-Davies er inspektør på Eiganes skole i Stavanger.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

På Eiganes skole i Stavanger tar det nå hele den tradisjonelle ordningen med skolefotografering opp til vurdering.

– Tidligere har det vært litt delte erfaringer med at løsningen som firmaet har gitt ikke har vært optimal. Vi må tenke på at det skal fungere best mulig for foreldrene. Da ser vi at en ren nettløsning, der en bestiller på nettet og får akkurat det en vil, er det beste, sier inspektør Colin Pritchard-Davies.

Eiganes vil ha en løsning der alle elevene får en gratis skolekatalog der det er bilde av alle elevene og lærerne på skolen, og at foreldrene da kan bestille de forstørrelsene de måtte ønske.

– Da får også de ansatte en bedre oversikt over elevkullet. Det kan også være kjekt for foreldrene å få et bilde av alle de navnene de hører hver dag, sier Pritchard-Davies.

– Mener vi har møtt utfordringen

Camilla Moberg

Camilla Moberg er kommunikasjonsdirektør i Fovea skolefoto.

Foto: Fovea AS

Fovea skolefoto er Norges eldste skolefoto-firma med røtter tilbake til Sandefjord i 1966. Fovea omsetter for ca. 140 millioner kroner og har 100 ansatte. De mener det ikke er noe betenkelig med prosessen.

– Har du registrert deg i forkant av fotograferingen vil du få en sms med bilde av barnet ditt når det ligger inne i systemene våre. Du vil også motta en mail som sier hvor lang tid du har for å gå inn å gjøre dine egne valg, sier kommunikasjonsdirektør Camilla Moberg.

– Foreldrene kan også sende tilbake de bildene som de mener det er for mye av i pakken. Vi mener vi har møtt den utfordringen på en god måte, legger hun til.

Flere nyheter fra Rogaland