Hopp til innhold

– Det ble et spørsmål om integritet

Arbeiderpartistriden i Stavanger topper seg igjen. Frontene er like steile. Nå er gruppeleder og tidligere ordførerkandidat Cecilie Bjelland politianmeldt for ærekrenkelse mot partifellen Jone Andersen. Han skal ifølge Bjelland ha kommet med voldstrusler.

Video Ap-bråk

Jone Andersen

Jone Andersen (Ap) har anmeldt Stavanger Arbeiderpartis gruppeleder Cecilie Bjelland for ærekrenkelse.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Bakgrunnen for anmeldelsen er at jeg har hørt fra flere hold at jeg skal ha voldstruet Cecilie Bjelland, noe jeg ikke kjenner meg igjen i. Når jeg kontaktet henne og spurt om det stemmer har hun nektet å gi meg noe skikkelig svar. Jeg sto til slutt igjen med at jeg måtte politianmelde det for å få renvasket navnet mitt. Det et enkelt og greit et spørsmål om integritet, sier Andersen til NRK.

Vil ikke kommentere anmeldelsen

Cecilie Bjelland

Cecilie Bjelland er Stavanger Aps frontkvinne.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

I går satt Cecilie Bjelland i avhør hos politiet om Utøya-massakren, der hun hadde to sønner. Det var inne på politihuset hun fikk vite, gjennom Stavanger Aftenblad, at en kollega hadde anmeldt henne på grunn av ærekrenking.

– Jeg har ikke sett den, men bare hørt om den via media. Jeg synes ikke det er riktig at jeg kommenterer den for jeg har sett den og sett hva som er grunnlaget. Det er en selvfølge at den skal behandles rett, sier hun.

Cecilie Bjelland mener at de nå må se framover og prøve å legge striden bak seg.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra omtrent samtlige at nå ønsker vi ikke å fokusere på dette. Nå ønsker vi å stå for de politiske sakene og videreutvikle oss som politikere og som gruppe, sier Cecilie Bjelland.

Striden i Stavanger Arbeiderparti

Andersen har vært med i Stavangerpolitikken i seks år. Han mener bakgrunnen for beskyldningen er at han har stått på feil side i striden mellom ledelsen i bystyregruppa og ledelsen i Stavangerpartiet.

– Min anmeldelse har ingen ting med denne striden å gjøre. Det vil jeg presisere. Men at jeg kan ha fått disse beskyldningene på meg som en del av striden fordi jeg står på feil side i en personkonflikt det kan klart ha være en medvirkende årsak, sier han.

Dette har NRK tidligere skrevet om striden i Stavanger Arbeiderparti:

  • «Rent politisk er det ikke så stor uenighet i partiet. Det er snarere personkjemien som ikke stemmer. Den todelte ledelsen fører også til problemer, ifølge flere i partiet NRK har snakket med.»
  • «Et av de konkrete problemene skal være at bystyregruppen, med ordførerkandidat Cecilie Bjelland i spissen, ønsker seg i opposisjon, et ønske partileder Ståle Johan Knutsen ikke deler.»

– Et enkeltutspill fra en person

– Det ville vært lett å se dette som en del av striden i partiet, men jeg tror ikke at dette er fløyene mot hverandre. Jeg tror dette er et enkeltutspill fra en person som ikke er fornøyd med bla. fordelingen av verv og at dette ikke nødvendigvis betyr en opptrapping av konflikten som har vært, sier Sveit Tuastad, statsviter ved Universitetet i Stavanger.

– Når det er harde konflikter ønsker folk å ramme litt blindt. Da bruker de det de kan, og det hender ofte at det mest rammer seg selv, legger han til.

En kamp om makten i partiet

Ifølge Tuastad oppstod striden som en maktkamp innad i partiet.

– Mange eldre, sterke folk er på vei ut av partiet. Folk i middelsjiktet i partiet ville ha mer makt, men så kom Cecilie Bjelland inn som en frisk vind, og fikk topplasseringen i partiet, sier han.

Hvordan ser du på Bjellands omstridte lederstil?

– Hun kommer fra næringslivet og er vant med å få ting gjort. Hun sier selv at hun har vært for direkte i den politiske samtalen med sine egne, og konfrontert folk ganske hardt, i en litt annen stil enn det en er vant med, sier han.

– Det ser ut som at Bjelland har tapt noen slag, men at hun vinner krigen til slutt, sier statsviter Svein Tuastad.