Hopp til innhold

Norges Bank-bygget blir Kulturbank

Det snart femti år gamle Norges bank-bygget i Stavanger sentrum har for lengst kvittet seg med alle pengene for å slippe kulturen inn. Tirsdag var det omvisning i den nye Kulturbanken ved Domkirken.

Video Kulturbanken Sølvberget

Foto: Ole Andreas Bø/NRK

Kulturhuset Sølvberget overtok tirsdag forvaltningen av Norges Bank-lokalene midt i Stavanger sentrum. Målet er å gjøre det over 3000 kvadratmeter store bygget om til en kulturbank.

– Fokuset er ikke så mye på penger og finansverdenen lenger. Nå er det fokus på kultur, sier administrasjonssjef i Sølvberget, Susanne Borg.

Susanne Borg

Susanne Borg

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Over fem etasjer skal kulturen få blomstre, og det er ifølge Borg plass til mange.

– Det skal være en smeltedigel av kulturaktører, organisatorer, festivaler og næringsrettet kulturvirksomhet. Det er et hus som har mye kontorplass og møterom som er ideelle for kulturlivet, sier hun.

Nokas-ranet skal ikke overskygge

Norges Bank-bygget er mest kjent for å være stedet der Nokas-ranet skjedde i april 2004. Og selv om det alltid vil være en del av historien, er det likevel ikke noe som skal overskygge kulturopplevelser i fremtiden.

Nokas-ranet
Foto: Overvåkningskamera

– Det er likevel en del av historien til dette bygget og til Stavanger, så vi vil aldri kunne legge skjul på hva som skjedde, sier daglig leder i Stavanger sentrum, Karl Jan Søyland.

Også Susanne Borg i Sølvberget innser at det brutale ranet alltid vil prege bygget.

– Det er jo viktig å ta med seg, men vi skal ikke dvele ved det og la det vise igjen i arrangementer. Men det er en hendelse som har betydning for veldig mange i Stavanger, og derfor tror jeg også huset spiller en viktig rolle, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kulturbank Sølvberget

Flere møtte opp til den offisielle åpningen av Kulturbanken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Vil ha flere kulturaktører inn

Selv om flere kontorplasser allerede er booket i bygget, er det fortsatt god plass. Rogaland Teater var tidlig ute, og leier lokaler til å spille inn teaterstykket «Bank». Det ønsker Borg at flere skal gjøre.

– Vi vil at folk skal ta kontakt med Sølvberget dersom de har lyst til å ha en plass i huset eller ønsker det til et arrangement. Her er det relativt fritt frem så lenge det er kulturrelatert, sier hun.