Hopp til innhold

Søkte etter venner i Stavanger Aftenblad – fikk 60 eposter

Steinar Halleland (43) flyttet fra Stord til Stavanger, og hadde med ett ikke venner. Ett avisoppslag senere hadde han fått 60 e-poster.

Steinar Halleland

Steinar Halleland lagde sin egen venneklubb. Det er sterkt gjort å innrømme at en ikke har venner, sier kultursosiolog Erik Fossåskaret.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Etter avisartikkelen eksploderte alt. Det tok helt av. Etterpå har det blitt veldig mange venner, sier Steinar Halleland til NRK.

I september satte han inn en rubrikkannonse – hvor han søkte etter venner – i Stavanger Aftenblad. Responsen var beskjeden.

Kort etter skrev avisen en artikkel om initiativet. Da begynte e-postene å renne inn. 60 fikk han til slutt.

I vår tid flytter en kanskje seks-åtte ganger, og bryter opp det sosiale livet hver gang.

Erik Fossåskaret, kultursosiolog

Halleland flyttet fra Stord til Stavanger for ti år siden. Etter en stund merket han at det sosiale livet aldri ble som før.

20 prosent bor alene

– Jeg manglet venner. Det er helt forferdelig, for jeg er forferdelig sosial. Når du da ikke har noen å være sammen med, er det pyton, sier han.

Statistikken forteller at flere er i samme posisjon som Halleland. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hvem femte voksne person bor alene i Norge . Det betyr trolig at hver tiende av oss er ensomme, mener kultursosiolog ved Universitetet i Stavanger, Erik Fossåskaret.

– Av de som bor alene svarer cirka halvparten at de er ensomme. Det betyr at hver tiende nordmann er ensom. Det er ganske mange, sier Fossåskaret.

– Vi poserer med venner

Halleland er en av svært få i Norge som har gått åpent ut med sin ensomhet. Han etterlyste andre til å gå på fotballkamp, kino, eller ut på tur med.

Det er ikke tilfeldig at han er i et lite selskap, mener sosiologen.

– Å måtte si at «jeg har ingen venn som jeg kan ta med på fest», tror jeg oppfattes som en melding om at «jeg har et liv som mangler noe». Venner er noe vi poserer med, mener han.

– Det blir på samme måte som å si at «jeg har ikke råd», eller «jeg får ikke livet mitt til». Det er ikke særlig rom for det. Så en person som organiserer noe slikt, skal vi se på som en sterk og flott person, mener sosiologen.

2011: Vi flytter fra stadig fra vennene våre

Dette har endret seg gjennom årene, mener han.

– Før var vi mer «stabilt sammen». Vi hadde relasjoner til de samme personene gjennom hele livet. Familien, naboen, kollegene. Ikke alle relasjonene var kjekke, men inni der var det noen stabile, sosiale forhold.

– I vår tid flytter en kanskje seks-åtte ganger, og bryter opp det sosiale livet hver gang, sier Fossåskaret.

Du følte alle hadde, bare ikke du

Halleland har nå gjort flere aktiviteter sammen med det han kaller venneklubben – hovedsakelig folk mellom 30 og 45 år.

– Når du hører andre sier «en kompis av meg» som ditt og datt, kunne jeg ikke si det samme, for jeg hadde ikke kompiser. Du følte at alle hadde, bare ikke du, sier han.

Han håper personer andre steder nå tør å gjøre det samme.

– Det viser at jeg ikke har vært alene. Det er et veldig stort behov for dette. Jeg tok en sjanse, og traff spikeren midt på hodet.