Hopp til innhold

Rydder opp etter Sola kommune

Aksjonsgruppa vern av Kvithei aksjonerer for å bevare økosystemet de mener kommunen ødelegger.

Kvithei

Aksjonsledere for Bevar Kvithei, Ole Jørgen Nordhagen og Kurt Oddekalv.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Kurt Oddekalv og Aksjonsgruppa vern av Kvithei går mot Sola kommune og graver igjen demningen i Hålandsmarka.

I vinter gravde Sola kommune opp demningen, og mente de ikke trengte tillatelse, men naturoppsynsmannen og aksjonsgruppen sterkt uenig.

Kvithei

Kurt Oddekalv er i gang med å tette igjen salamanderdammen i Kvithei.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Kommunen kan ha brutt loven da de startet graving i området før reguleringsplanen var på plass. Nå ligger saken hos Fylkesmannen for behandling.

Demningen er nå midlertidig tettet for å verne blant annet utrydningstruede salamandere.

Krever gravemaskin

– Vi har nå laget en midlertidig tetting som har reddet dammen for nå. Det har regnet masse i sommer. Det har gitt salamanderne yngletid her, men hvis ikke kommunen ordner opp i dette her med gravemaskin må vi gjøre det selv, sier Kurt Oddekalv.

Kvithei

Flere hjalp til for å hindre uttørking av salamanderdammen i Kvithei onsdag.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Jeg håper at de begynner å forstå det nå. Vi har fått beskjed fra rimelig høyt hold at det å tilbakeføre ulovlige tiltak er høyst lovlig, sier Ole Jørgen Nordhagen.

Startet før reguleringsplanen var på plass

Området på Kvithei har lenge vært tenkt til boliger, men før reguleringsplanen er på plass har kommunen begynt å grave. Det er dette aksjonistgruppen nå vil ha en stopp på.

– Boligmangelen er et problem, med de må finne et annet sted å løse det på. Her bryter du konturene i landskapet, og i tillegg har du disse ubestridte verneverdiene. Hvis ikke fylkesmannen og miljødepartementet stopper Sola kommunes utbygging her er det noe galt, sier Oddekalv.

Oddekalv og Slethei

Kurt Oddekalv og resten av aksjonsgruppa møtte varaordfører i Sola, Tom Henning Slethei, onsdag.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Dro til rådhuset

Men om Sola vil bygge et annet sted er ikke så sikkert. I dag dro Nordhagen og Oddekalv til rådhuset for å konfrontere kommunen.

Varaordfører Tom Henning Slethei bød på kaffe og te, men kunne ikke by på gravemaskin for å rydde opp.

– Nå skal vi først og fremst se på dette brevet som vi har fått nå, og vurdere det. Så får vi se hva som skjer videre. Vi er opptatt av å forholde oss til de lovlige og ryddige prosessene, og de må gå sin gang, sier Slethei.

Innstilt på boligbygging

Enn så lenge er Sola kommune innstilt på boligbygging i området, og Slethei påpeker at det er stor boligmangel i kommunen og fylket.

Kvithei

Kvithei har et særegent økosystem som nå trues av videre utbygging.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det er jo et område som har ble frigitt i kommuneplanen for omtrent 20 år siden. Og det har også vært på ny rullering hos fylkesmannen og overkommunale myndigheter nylig. De har hatt sin runde og vært veldig klar over denne problemstillingen, sier Slethei.

Demningen som ble gravd opp i vinter har fått en midlertidig løsning, men denne holder ikke i vinter. Oddekalv er klar for å tette igjen salamanderdammen og rydde opp selv.

– Jeg tror ikke de er kjappe nok i Sola kommune, eller smarte nok til å gjøre det selv, avslutter han.