Hopp til innhold

Konserthusåpning uten stjerner

Så langt er det ikke inngått avtaler med noen store stjerner til åpningen av det nye konserthuset i Stavanger.

Konserthuset under bygging
Foto: Arild Eskeland

Mange forventer en stjernespekket og spektakulær åpningsfest når det nye konserthuset åpnes i Stavanger neste år.

Demper forventningene

Leif Johan Sevland
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Men ordfører Leif Johan Sevland prøver nå å dempe forventningene. Så langt mangler kontraktene, og ordføreren kritiseres for at han ikke har grepet inn før.

– Totalansvaret er politisk, men ordfører, varaordfører og rådmann burde tatt initiativ til at prosessen ble bedre, sier Arbeiderparti-politiker i Stavanger, Terje Rønnevik.

Sist uke ble det nemlig klart at ingen artistkontrakter er inngått til åpningen av det nye konserthuset som bygges i Stavanger, selv om internasjonale stjerner har fulle avtalebøker i årevis framover.

Burde hatt avtaler i boks

Alf Magnus Reistad
Foto: NRK

Alf Magnus Reistad redaksjonsjef for musikk i Kulturavdelingen i NRK, sa i Kulturnytt forrige uke at kontrakter med store artister burde vært inngått da grunnsteinen ble lagt ned i 2008.

Les også: Seinere og dyrere for konserthuset

I oktober i fjor tok politikerne styringen med Festspill 2012, som åpningsuka kalles.

Formannskapet vedtok å opprette en såkalt politisk styringsgruppe, med ordfører Leif Johan Sevland i spissen.

Og selv om prosjektlederen for åpningen har vært sykemeldt hele våren kom ikke denne styringsgruppa sammen før 15.april.

- Lovlig seint, sier Rønnevik. Han satt i det gamle konserthusstyret, som ble oppløst 1. april. Han mener styringsgruppen burde hatt møter tidligere, og dialog med sentrale aktører.

Avviser kritikk

– Det er et betimelig spørsmål, sier avtroppende ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland. Men, han er ikke enig i at styringsgruppa ikke har tatt styring.

– Vi har hatt møte da vi ble bedt om det, men det er de juridiske partene som har ansvar for avtaler. Vi skal gjøre vår del av jobben på en god måte, sier Sevland.

NRKs musikksjef forventer noe stort. Det gjør også folk på gata i Stavanger. Men så koster da også huset 1,2 milliarder kroner med sine to saler og utendørs amfi.

Sammenligner med åpningen av 2008

Åpningsshow 2008 NRK

Åpningsshowet for kulturbyåret 2008, foto: NRK

Foto: NRK

Da kulturbyåret 2008 åpnet, var det med Morten Abel i spissen for et Rogalandspreget show. Og skal vi tro ordfører Sevland, blir det mye lokalt også når byen åpner sitt nye konserthus.

– VI skal ha dette huset til bruk for verdensstjernene i mange hundre år framover. Så da vil vi først og fremst skal vi vise fram det kulturlivet vi har, de fasilitetene vi har fått og sørge for å ha en fantastisk markering for hele regionen, sier Sevland.

Les også: Denne skal pynte konserthuset