Hopp til innhold

– Det lages vedtak på hver hver en ting, hvis pasienten skal ha dusj, medisinutdeling...

Eldre på sykehjem plasseres i prisgrupper etter hvor mye omsorg de trenger. De som skal pleie dem frykter ordningen skaper mer byråkrati framfor god omsorg.

Eldreomsorg (illustrasjon)

Alle kommunale sykehjem i Stavanger innførte ABI-modellen i 2009. Flere sykehjemsledere mener modellen skaper mer byråkrati i eldreomsorgen.

Foto: Colour Box

En undersøkelse NRK har gjort, viser at flere virksomhetsledere i Stavanger er misfornøyde med den såkalte ABI-modellen (se faktaboks).

Sykehjemmene, både private og kommunale, får betalt fra etter hvor lang tid det tar å stelle pasientene. De må selv melde fra dersom pasienten blir friskere eller sykere, slik at han eller hun kan plasseres i en annen prisgruppe.

Byråkratisk og tidkrevende, mener kritikerne – mer rettferdig, mener kommunen.

– Pengebruk ned til sykesenga

– A kjøre tankene om tidsbruk og pengebruk ned til sykesenga, strider mot det jeg synes skal være det viktige i dette arbeidet, sier Reidun Skjold, leder ved det private, ideelle sykehjemmet St. Johannes i Stavanger.

Hun har jobbet med pleie og omsorg siden 1967, og styrer i dag det minste sykehjemmet i byen. Det siste året har hun måttet forholde seg til den nye finansieringsmodellen av sykehjemmene.

Sykehjemmet Skjold jobber på, får deler av driftstilskuddet ut fra hvor lang tid det tar å pleie den enkelte pasient. Det liker hun dårlig.

– Tar fokus vekk fra omsorgen

– Når pleiepersonalet skal beregne tidsbruk og bruke masse tid på å tenke på slike ting, tas fokuset vekk fra det som er viktig: Å gi pasienten god omsorg, sier hun.

Når endringen er så vesentlig at pleietiden øker utover det som ligger i aktuell prisgruppe, sender sykehjemmet endringsmelding og bruker flyttes eventuelt (...) til en høyere prisgruppe.

Stavanger kommunes informasjonsskriv om ABI

Ved medisinsk avdeling på Stavanger universitetssjukehus (SUS) har avdelingssykepleier Brit Halvorsen merket seg systemet.

1:1-tiden (individuell tid) skal dekke tid til pleie, omsorg og aktiviteter der beboer båndlegger en ansatt i sykehjemmet.

Stavanger kommunes informasjonsskriv om ABI

– Vår erfaring er god

– Det lages vedtak på hver enkelt pasient, på hver en ting, hvis pasienten skal ha dusj, medisinutdeling. Det lager mye byråkrati, mener Halvorsen.

Daglig leder ved Tasta sykehjem i Stavanger, Per Andreassen, er derimot positiv til ordningen. Han mener finansieringsmodellen kommunen har innført er en rettferdig modell.

Fellestid forutsetter en et forhold mellom ansatte og brukere som er 1:6, det vil si at én ansatt er sammen med seks beboere.

Stavanger kommunes informasjonsskriv om ABI

– Vår er faring er god. Den har gitt oss rett betalt for rett pasient, mener han.

– Lettere å drive sykehjemmet

Andreassen bekrefter at modellen fører til merarbeid for blant andre sykepleierne ved hjemmet, men han er likevel positiv.

– Etter vi ffikk ABI fikk vi bedre betalt, og det er lettere for oss å drive sykehjemmet, sier han.

Sykehjemmene får betalt et ekstra døgn i prisgruppen når beboer skrives ut eller dør, før PO-satsen trer inn.

Stavanger kommunes informasjonsskriv om ABI
Helsefabrikken

ABI-modellen, med et prissystem basert på faste rammer for hva hver pasient trenger, minner om stykprisfinansieringen som kritiseres i dokumentaren «Helsefabrikken».

Foto: Faction Film

I mai kommer to sykepleiere fra bestillerkontoret i Stavanger kommune. De skal gjennomgå tidsbruken i stellet av samtlige 145 pasienter ved hjemmet.

Levekårssjef i Stavanger kommune, Marit Bore, sier at rettferdighetsprinsippet ligger til grunn for modellen.

Levekårssjefen: – Rettferdig fordeling av pengene

– Den skal sikre en rettferdig fordeling av budsjettet, og at den enkelte skal få tjenesten han har krav på, forklarer Bore.

Alle kommunale sykehjem i Stavanger innførte modellen i 2009. En del private sykehjem startet opp i fjor, mens andre begynte i år.

Bore er ikke enig i at finansieringsmodellen innebærer merarbeid som går ut over pasientene ved sykehjemmene.

– I starten bruke vi mye ressurser, både her i administrasjonen og også ute på sykehjemmene. Nå legger vi til rette for å bruke litt mindre ressurser, for eksempel at endringsmeldinger ikke skal sendes så ofte som før, sier Bore.

Stykkprisfinansiering i helsevesenet fikk mye kritikk i dokumentaren «Helsefabrikken» som gikk på NRK i mars.