Hopp til innhold

Statoil får bore i Mexicogolfen

Etter oljekastrofen i Mexicogolfen i fjor vår, la USA ned forbud mot dypvannsboring. Når er det klart for ny leting etter olje og gass.

Deepwater Horizon

Boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank i fjor vår. Nå har Statoil overbevist amerikanske myndigheter om at de har utstyr til å hindre en ny katastrofe.

Foto: US Coast Guard / AP

Da boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank i fjor vår, kostet det 11 mennesker livet og førte til det verste oljeutslippet noensinne.

LES OGSÅ: Veritas fann feil på utblåsingsventil

Myndighetene i USA stanset all dypvannsboring, og har stilt strenge krav til oljeselskapene, dersom de skal få starte opp igjen.

LES OGSÅ: USA opphever boreforbud

LES OGSÅ: – Boring etter fossilt brennstoff er ikke risikofritt

Må sikre mot ny katastrofe

Disse kravene har nå Statoil innfridd, sier sjef for Statoils offshorevirksomhet i USA, Øyvind Reinertsen.

- Det innebærer at vi har greid å dokumentere at vi har det nødvendige utstyret tilgjengelig, for å hindre en ny katastrofe, sier han.

Statoil planlegger nå å starte leteboring i løpet av våren, med en brønn på omlag 2300 meters dyp.

Haster å komme i gang

Og tillatelsen kom på et viktig tidspunkt.

- Vi har gjennom de siste årene kjøpt mange lisenser, som vi har ti år på å utforske og bestemme om vi skal bygge ut. Derfor er det å komme i gang med dette programmet, svært viktig, sier Reinertsen.

LES OGSÅ: Statoil bygger ut i Mexicogolfen

Statoil-brønn i Mexicogolfen

I løpet av våren kan Statoil være i gang med ny leteboring i Mexicogolfen. Her fra en tidligere Statoil-brønn i området.

Foto: - / AFP