Hopp til innhold

Statoil viser fram omstridt prosjekt

Norske journalister og fotografer skal slippe til på anlegget i Canada.

Statoils Leismer oljesandprosjekt

Statoil vil vise hvordan selskapet tar miljøhensyn i forbindelse med sitt omstridte oljesandprosjekt i Canada.

Foto: Statoil

Statoil vil vise hvordan selskapet tar miljøhensyn i forbindelse med sitt omstridte oljesandprosjekt i Canada.

Miljøbevegelsen mener prosjektet er en miljøversting.

Mellom 12 og 15 norske journalister og fotografer vil de nærmeste dagene få omvisning på Statoils omstridte produksjonsanlegg for produksjon av oljesand i Canada.

Les også: Canada saksøker Statoil

Les også: Statoil tjener fett på oljesandprosjekt

Produksjonen ved Leismer-anlegget startet opp i slutten av januar.

–Vi vil vise fram anlegget og hvordan vi jobber med miljøet og hvordan vi jobber for å redusere CO2-utslipp, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

Enorme CO2-utslipp

Han legger til at selskapet vil vise hvordan de har tatt hensyn til arealbruk og hvordan man tar vare på toppjord og organisk materiale som fjernes og understreker at utvinning av oljesand ikke er gruvedrift.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Greenpeace aksjon mot Statoil

Statoils oljesand-prosjekt i Canada er svært omdtridt. Bildet er fra en deminstrasjon arrangert av Greenpeace.

Foto: TODD KOROL / Reuters

Men miljøbevegelsen raser mot prosjektet og krever at norske interesser trekker seg ut av det canadiske prosjektet.

– Utvinning av olje fra sand er en form for energiproduksjon som skaper enorme CO2-utslipp, sier internasjonal rådgiver Svend Søyland i Bellona.

Opptrapping

Anlegget i regionen Alberta er godkjent for produksjon av 10.000 fat olje per døgn, noe som forventes å øke til 18.800 fat i løpet av to år.

Etter gjennomføringen av en femårig teknologiplan, er Statoils ambisjoner å redusere CO2-utslippene med 40 prosent innen 2025.

Det er en komplisert prosess å utvinne oljen fra oljesandlagene mange hundre meter under bakken, der oljen presses opp til overflaten ved hjelp av vanndamp. Metoden krever store mengder vann og energi til å varme opp vannet. Det oljeholdige stoffet bitumen som presses opp, oppgraderes så til råolje som igjen raffineres til oljeprodukter.

– Det man får ut av denne prosessen, står ikke i noe rimelig forhold til den energien som benyttes. Prosjektet er noe av det minst tilgjengelig og mest energikrevende verden har sett, sier Søyland.

Stevning

Selv om Statoil har planer om CO2-rensing ved anlegget, mener han at oljesand aldri kan bli karbonnøytralt.

–Vi er først og fremst opptatt av klimaavtrykket til dette prosjektet, det vil si hvor mye Statoil bidrar positivt eller negativt til verdens utslipp av CO2. Selv med renseanlegg, som foreløpig er helt i det blå, vil ikke oljesand bli karbonnøytralt, sier Søyland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oljesand-demonstrasjon

Miljøbevegelsen mener at utvinning av olje fra sand skaper store CO2-utslipp.

Foto: NRK

Les også: Indianerhøvding demonstrerte mot Statoils oljesand-utvinning

Les også: - Stans oljesand-prosjektet

Statoil er stevnet for retten for 19 tilfeller av brudd på vannregelverket i Alberta og risikerer en bot på over 60 millioner kroner. Forholdene som beskrives, stammer fra årene 2008 og 2009. Første rettsmøte er berammet til 6. april.

Miljømyndighetene i provinsen Alberta mener at Statoil har gitt villedende opplysninger om bruk av vann til anlegging av isveier som er brukt for å komme inn i boreområdet om vinteren.