Hopp til innhold

Passasjerer ble sittende fast på «Fjordveien» i over fire timer

Ferja som mistet motorkraften utenfor Mekjarvik ble liggende i sjøen i mer enn fire timer før de 49 passasjerene kom til land.

Ferja MF «Fjordveien» fra rederiet Tide ble torsdag morgen og formiddag liggende lenge til sjøs før passasjerene fikk komme til land.

Litt før klokken 08 torsdag morgen mistet den motorkraften og ble liggende og drive utenfor Tungenes i Randaberg. «Fjordveien» la til kai i Merkjarvik litt etter klokken 12.30.

NRK har vært i kontakt med flere av de 49 passasjerene, og de sier alle at de opplevde situasjonen som udramatisk.

Ordføreren: – Ikke godt nok

Ole Olsen er ordfører i Kvitsøy kommune. Han har i dag tatt kontakt med Fylkeskommunen og Tide Sjø. Han mener det ikke er holdbart at reserveferjen for strekningen ligger i Hordaland.

- Vi vet jo at transport er en risiko, men det er viktig at utstyret er då godt som det kan være. Denne ferjen fikk vi i 2001, men der har vært en del tekniske problemer med den, og det har har til nå vært vanskelig å finne feilen, sier han.

Video Ole Olsen

Ferjesjefen: – Alternativet er hurtigbåt

Gaute Gangenes er regionsjef i Tide Sjø, som eier ferja. Han forteller at ferja mistet fremdriftskraften i motoren under dagens overfart.

– Trafikken i sambandet blir betjent med hurtigbåt frem til vi finner andre løsninger, sier Gangenes.

Gaute Gangenes, Norled

Rådmannen: – En tålmodighetsprøve

Andreas Polster, rådmann i Kvitsøy var ombord på ferja da den stanset utenfor Randaberg.

– Vi følte at dette ville gå bra, og det var ikke noe krisestemning om bord. Vi fikk hele tiden god informasjon. Ferjemannskapet var veldig hyggelige, og vi fikk etterhvert gratis mat og kaffe. Likevel ble det etterhvert en tålmodighetsprøve, sier han.

Video Andreas Polster

Passasjeren: – Slikt som kan skje

Alf Eirik Stangeland, var også ombord på ferja, og så heller ikke på situasjonen som dramatisk.

– Jeg leste aviser, og sov litt. Fikk ikke gjort så mye, sier han.

Video Alf Eirik Stangeland

Kriseteam sto klart

Først måtte ferja dras av et skjær den hadde gått på. Deretter strevde mannskap med å få løsnet ankeret som var droppet. Slepet av ferja kom omsider i gang rundt klokken 10.

I Mekjarvik ventet politi, ambulanse og et kriseteam fra Randaberg kommune. Det er ikke meldt om at noen er fysisk skadd.

– De skal ta imot passasjerene, og finne ut om de trenger videre hjelp, sier operasjonsleder i Rogaland politidistrikt, Karstein Tendenes.

Saken skal etterforskes

Ifølge rederiet Tide er det ennå ukjent når ferja kan settes i trafikk igjen. Reserveferje er foreøpig ikke tilgjengelig, så sambandet mellom Mekjarvik og Skudeneshavn er forelpig ute av drift.

Politiet skal etterforske saken videre, men dette er ifølge Tendenes ren rutine.

– Vi tar imot og snakker med mannskapet når de kommer til land, sier operasjonslederen.

Mannskap i Mekjarvik opplyser til NRK at slepet gikk etter planen, men at andre værforhold hadde gjort arbeidet langt vanskeligere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.